Това са петте най-здравословни ядки

ядки

Смесете ги с вашите мюсли, изпечете торта или ги изяжте веднага: тези чудодейни лекове не правят нищо друго освен да са полезни за тялото и ума.

Ядките са най-добрите източници на протеини, и са пълни с фибри, витамини и антиоксиданти. Те ви дават енергия и предпазват от грип и настинка. В тази публикация ще ви разкрием кои са петте най-здравословни ядки за вашето тяло.

Бадеми

Със 7 грама фибри на 100 грама, те са едни от най-богатите на фибри сред ядките. Така че това е добре за изхождането. Освен това фибрите ги правят засищащи, така че бадемите са отлична закуска. Технически, бадемът не е ядка, а семе. Затова е пълен с полезни хранителни вещества, витамини и антиоксиданти.

Шам-фъстък

Шам-фъстъкът съдържа бета-каротин, лутеин и зеаксантин, три каротеноида, свързани с доброто зрение. Те също така са богати на витамин Е и противовъзпалителни антиоксиданти. Едно проучване установи също, че яденето на шам-фъстък може значително да понижи повишеното количество холестерол в кръвта.

Кашу

Срещате го все по-често и по-често: в орехови масла, кори за пай или енергийни блокчета. Или в пикантно ястие, като къри. Нищо не е твърде нестандартно за ядките кашу. И можем да се радваме на това, защото многофункционалните ядки кашу са пълни с полезни минерали, като цинк, мед и магнезий. Тези три вещества допринасят за добра имунна система, нервна система и изграждане на мускули.

Орехи

Орехите съдържат висока концентрация на растителни омега-3 мастни киселини, които намаляват риска от сърдечни заболявания. Орехите също са добър източник на естествени есенциални мастни киселини. Това са мастни киселини, които тялото не може да произвежда само, но има нужда да функционира. Освен това изследвания показват, че шепа орехи на ден могат да подобрят паметта и когнитивните функции.

Фъстъци

Официално те не са ядка, а произлизат от семейство Бобови. Фъстъците съдържат най-много протеини в този списък и са добър източник на аргинин, аминокиселина, която може да помогне за понижаване на кръвното налягане.

Loading

Споделете тази статия с вашите приятели!