Топ 8 на най-полезните храни

pexels-храни

Храненето е цяло изкуство. Това е нещо, което трябва да извършваме по няколко пъти на ден и то – здравословно. Но понякога ни е трудно да преценим дали дадена храна е най-подходящото решение. Друг път се оказва, че дълго време сме се хранили нездравословно. За да избягваме някои от тези проблеми, трябва да познаваме по-добре света на храната. Затова днес ще ви улесним (поне малко), като ви предложим кои са някои от най-полезните храни.

Листни зеленчуци

Листните зеленчуци съдържат купища хранителни вещества. Освен това са особено полезни, когато сме на диета, заради съдържанието си на влакнини и заради факта, че в голямо количество съдържат малко калории. Добре е да подбираме зеленчуци с по-тъмни листа. Всички зеленолистни зеленчуци съдържат не само фибри, но и витамини, включително В, А, С и К. Освен това в тях се съдържат калий и желязо.

Плодове

Плодовете са елемент от хранителния ни режим, който трябва да се консумира всеки ден. Добре е да се храните с местни и сезонни плодове. Най-подходящите са цитруси (заради високото съдържание на витамин С), банани (отлични и за мозъка), авокадо (здравословни мазнини, фибри, фолати) и редица други.

Кисело мляко

Източник на богати пробиотици, киселото мляко е елемент, който трябва да присъства по-често в хранителния ни режим. Освен това е изключително вкусно в съчетание с други храни за закуска. Например, можете да си направите вкусна овесена каша с кисело мляко или да го похапнете с плодове. Допълнително, богатото му съдържание на калций го прави ценно за здравето на костите.

Ядки

Изключително здравословна храна, която обаче е висококалорична и не бива да се консумира в прекомерни количества. Иначе, в ядките се съдържа високо ниво на здравословни мазнини, множество витамини и различни минерали. Още по-хубаво е че в света ни присъстват различни ядки, което ги прави подходящи за разнообразяване на режима ни на хранене.

Бобови храни

Благодарение на богатото си количество растителни протеини и желязо, бобовите храни са отлично решение за всеки от нас. Освен това са полезна храна и когато страдаме от дефицит на желязо (но не забравяйте и консултацията със специалист). Те предоставят разнообразни хранителни вещества, които ще подпомогнат здравето и силата на организма ни.

Месо

Да, месото също е продукт, който трябва да присъства по-често в режима ни на хранене. Помнете, че е далеч по-добре да подбирате крехки и чисти меса. Избягвайте мазното и предпочитайте варено или печено месо пред пърженото. Ако обаче искате да изпържите месото, предпочитайте зехтина пред олиото и маслото.

Пълнозърнести храни

Те ни позволяват да си набавим достатъчно количество сложни въглехидрати и да избегнем проблемите с инсулиновата резистентност и вариациите в кръвната захар, които настъпват, когато се храним предимно с бял хляб, бяло брашно и други подобни. Пълнозърнестите храни са с нисък гликемичен индекс. Това означава, че при тяхната консумация кръвната ни захар не се покачва толкова, колкото иначе би скочила. Този аспект има два елемента. Първо, означава, че ще се отделя по-малко количество инсулин. Съответно, по-малка част от калориите ще се превърнат в мазнини, а това е полезно за поддържането на оптимално тегло. Второ, по-ниското повишение на кръвната захар означава, че се поставяме под далеч по-малък риск от развитие на заболявания, които високите нива на глюкоза в кръвта могат да предизвикат.

Черен шоколад

Когато ви се прииска нещо сладко, най-добрият ви избор е черният шоколад. Той носи чудесната сладост, която така приятно ни радва, но същевременно е и значително по-здравословен от млечния. Допълнително, счита се, че черният шоколад е благоприятен за психичното здраве (в умерени количества, разбира се).

Това, естествено, са само малка част от здравословните храни, на които можем да се насладим. Не бива да пропускаме да разнообразяваме менюто си и да включваме ястия от всяка хранителна група в режима си. По този начин ще подпомогнем на тялото си да функционира оптимално.

Loading

Споделете тази статия с вашите приятели!