Да почистим дома си по-лесно – съвети

pexels-дом

Чистенето на дома е трудоемка задача, която, за съжаление, трябва да правим доста редовно. Тя включва множество аспекти и разнообразни задължения, в зависимост от устройството на дома ни. Разбира се, някои мебели, някои задачи, някои дейности изискват по-малко усилия от други. Но всяка задача си има своите тънкости. Затова днес ще ви покажем някои съвети по отношение на по-лесното почистване на дома.

Относно методиката на почистване

Що се отнася до методиката ви на почистване, то помнете едно. Цялостното чистене на дома (т.е. всички стаи) е значително по-ефективно, отколкото днес да почистите спалнята, а след пет дни – хола. Това обаче не означава да извършвате всички задачи заедно. Напротив. Единият ден минете целия си дом с прахосмукачка. След няколко дни избършете праха във всяка стая и т.н.

Освен това опитвайте да държите всички инструменти за почистване на едно място. Иначе рискувате да забравите кое къде е, да търсите половин час и накрая да се окаже, че сте пропиляли доста време просто издирвайки къде са ви нещата за чистене.

Съвети за минаване с прахосмукачка и за бърсане на прах

Когато минавате с прахосмукачка, първо изключете всички уреди, които въздействат върху движението на въздуха в стаята. Това са климатиците, вентилаторите и някои видове електрически печки. Допълнително, постарайте се да минете и трудните места, както и местата, на които обикновено не бихме обърнали внимание, но се натрупва доста мръсотия.

Когато бършете праха, не забравяйте, че меките мебели също имат нужда от този тип почистване. Освен това минете по парапетите и на рафтовете. Избършете праха също от рамките за снимки, рамките на картините, както и щорите. Не на последно място, избършете телевизора, тъй като натрупалите се прашинки по него правят значително впечатление.

Измиване на баня и кухня

Когато дойде ред за миене на повърхностите в банята и кухнята, внимателно почистете всяка една повърхност. Това включва фугите на плочките, тоалетната в дълбочина, казанчето, местата, където изхвърляте боклука. Тоалетната обаче оставете за най-накрая.

В кухнята, когато искате да направите по-обстойно почистване, задължително минете вътрешността на кухненската си печка и на микровълновата. Почистете и копчетата, както и дръжките. По възможност, минете с гъбичка или с навлажнена кърпа шкафовете и рафтчетата. Изчистете и мястото, на което поставяте съдовете си за сушене.

Задължително обърнете обстойно внимание на почистването на подовете в кухнята и банята. Мийте мопа често. Най-добрата тактика тук е да започнете от най-отдалечения ъгъл и да вървите назад, движейки се към вратата.

Отделяйте време редовно

Не оставяйте да се натрупат множество задачи накуп, че чак тогава да почистите. Вместо това е най-добре редовно да отделяте време да свършите малките дейности, които осигуряват чистотата на дома ви. Така ще имате шанс да ги свършите по-бързо и по-лесно, вместо да се чудите откъде да се заловите с почистването. Например, не хвърляйте дрехите си на купчинка в спалнята, прибирайте прането веднага, почиствайте праха поне веднъж седмично.

Създайте си система

Ако имате система за почистване, то ще ви се стори далеч по-лесно. Знайте откъде да започнете, какво искате да свършите за даден период от време и кои са приоритетите ви за днешния ден. Помислете кое изисква почистване най-напред, кое ще свършите последно и в какъв ред ще се посветите на дейностите, които са на дневен ред.

Ангажирайте останалите членове на семейството си

Почистването не бива да бъде самотна задача. Това, от една страна, го прави значително по-досадно, а от друга – и по-трудно. Вместо това разпределете нещата, които трябва да се свършат, между всички членове на семейството, дори децата след определена възраст. Дори и малките деца могат да приберат играчките си, да слагат чашата си на плота, вместо да я оставят където им падне, и дори да сгънат дрехите си. Така и ще ви помогнат, и от ранна възраст ще се научат да бъдат отговорни, да свършват задълженията си и да взимат участие в дейности, които засягат цялото семейство.

Loading

Споделете тази статия с вашите приятели!