Кратка история на пъзелите, видове и ползите от тях

пъзелите1

Решаването на пъзели е нещо, което и децата, и възрастните обичат да правят през свободното си време. Пъзелите могат да служат като източник на забавление, но също така поддържат мозъка да се движи и работи.

Ключови факти и история

• Пъзелите са най-разпространеният тип игри. Направени от картон или дърво, които са нарязани на различни по форма парчета и решаващият трябва да ги събере заедно, за да може да види цялата картина.

• Джон Спилсбъри, картограф от Лондон, изобретява първия пъзел през 1767 г.

• Първият пъзел е бил карта на света и е бил използван като помощно средство за преподаване на география.

• През 1865 г. е изобретен ножовият трион, който улеснява създаването на различни форми.

Детските пъзели се преместиха от просто да се използват за уроци към източник на забавление, като показват различни теми като животни , детски стихчета и съвременни приказки за супергерои.

• Около 1900 г. започнаха да се появяват пъзели за възрастни.

• До 1908 г. в Съединените щати се развива пълна лудост с пъзели .

Тогава пъзелите бяха доста голямо предизвикателство, тъй като парчетата бяха изрязани точно по цветните линии, без да се оставя място за преходни цветове. Тогава пъзелите бяха скъпи, тъй като дървените пъзели трябваше да се режат парче по парче.  

Въпреки това висшето общество възприе пъзелите като средство за забавление, така че пиковите продажби настъпват в събота сутрин, когато клиентите купуват пъзели за своите уикенд партита.

• През 1909 г. Parker Brothers посветиха цялата си фабрика за производство на пъзели.

• През 1929 г., поради Голямата депресия , популярността на пъзелите намалява значително до 1933 г., когато продажбите достигат невероятните 10 милиона на седмица.

• Въвеждането на изрязани с матрица картонени пъзели беше друг повратен момент в производството на пъзели, особено след като евтиният картон позволи на производителите да произвеждат масово пъзели.

Видове пъзели

Като цяло пъзелът е всичко, което е предназначено да забавлява решаващия и за което съществува добре дефинирано решение. Пъзелите могат да бъдат разделени на различни видове. Някои от тези категории са пъзели с плочки, механични пъзели, пъзели за обиколки и логически пъзели.

• Пъзелите с плочки са вид пъзел, който включва двуизмерни проблеми, в които трябва да се сглобят определен брой форми. Най-често срещаният пример за игра с плочки е пъзелът. Подкатегория на пъзела с плочки е пъзелът, наричан пъзел за трансформация. При които набор от парчета може да бъде сглобен по различни начини, за да се създадат две или повече различни геометрични фигури.

• Механичните пъзели – това е вид пъзел, при който набор от механично свързани части се манипулират за постигане на целта. Един от най-известните механични пъзели е кубът на Рубик, изобретен през 1974 г. от унгарски скулптор и професор по архитектура на име Ерно Рубик. Повечето механични пъзели са предназначени за един играч.

• Пъзел за обиколка – вид пъзел, при който играчът пътува из дъската, използвайки жетон, който ги представлява. Пъзелите с лабиринт са пример за този тип пъзели. Друг вид пъзел е логическият пъзел. Логическите пъзели са пъзели, които обикновено се характеризират с решетка, която трябва да бъде решена чрез следване на набор от добре дефинирани правила. Пример за логически пъзел е Судоку. Sudoku е базиран на логика пъзел за поставяне на числа, в който целта е да се запълни мрежа 9×9 с цифри, така че всяка колона, всеки ред и всяка от деветте подмрежи 3×3 да съдържат всички цифри от 1 до 9.

пъзелите

Ползите от пъзела

• Пъзелите могат да помогнат на децата да развият своите когнитивни умения. Тъй като пъзелите се предлагат в цяла гама от теми като азбуки, форми, животни и цветове, тези теми повишават визуалното съзнание на децата и развиват тяхното разбиране за тях.

• Пъзелите също могат да помогнат за развитието на нечии умения за решаване на проблеми. За да може един решаващ да завърши пъзел, той трябва да измисли различни стратегии за това как да подходи към проблема или пъзела, за да постигне определена цел.

• Решаването на пъзели също помага за развитието на координацията между ръцете и очите. Когато децата обръщат или премахват парчета от пъзела, те научават връзката между ръцете и очите си. Очите им виждат проблема или пъзела и мозъкът работи за това как да го разреши.

• Пъзелите също помагат за подобряване на речника, паметта и цялостното разсъждение и повишават коефициента на интелигентност или IQ на някого.

• Всъщност изследовател от университета в Мичиган установи, че IQ на възрастните може да бъде повишен с четири точки, след като прекарват 25 минути на ден за решаване на пъзели.

• Поддържането на мозъка активен помага за забавяне на симптомите на деменция и болестта на Алцхаймер. Всъщност проучванията показват, че поддържането на ума активен чрез пъзели може да намали размера на увреждането на мозъчните клетки.

Разгледайте нашите пъзели за деца

В каталога на Patilanci.BG предлагаме изобилие от пъзели за малки и големи. При нас ще намерите пъзели с различни форми, цветове и много широка гама от брой части. Разгледайте нашия каталог с пъзели и изберете желаният от вас. Поръчайте бързо и лесно, ако имате още някакви въпроси, потърсете ни, на разположение сме за вашите въпроси.

Loading

Споделете тази статия с вашите приятели!