11 ползи за здравето от киселото мляко

ползи за здравето от киселото мляко

Киселото мляко ви помага да се възстановите, но и не само това –  предлага редица други ползи за здравето.

Някои хора го намират за твърде кисело, други си го похапват за закуска, като десерт или, като лека закуска. Но знаете ли, че киселото мляко може да направи много за вашето здраве? Например помага за възстановяване на мускулите, особено ако изберете обикновеното вместо плодовото кисело мляко, защото съдържа два пъти повече протеин.

Изберете вид, който не съдържа твърде много захар. Затова погледнете етикета и проверете дали съдържа добавена захар. По-специално, плодовото кисело мляко обикновено съдържа много захари и оцветители.

Ефектът на киселото мляко върху вашето здраве

1. Източник на протеин

Киселото мляко е отличен източник на протеин. Протеинът е от съществено значение за много физиологични функции, което го прави решаваща част от нашата диета. Изследванията показват, че спортистите, които искат да запазят мускулната си маса, трябва да приемат между 1,6 и 2,5 грама протеин на килограм телесно тегло дневно.

2. Помага за поддържане на теглото

Киселото мляко е засищаща храна с много ниско съдържание на мазнини и холестерол, и малко калории (57 килокалории/100 грама пълномаслено кисело мляко). Ако изберете постни варианти, броят на калориите е още по-нисък.

3. Лесен за смилане

Киселото мляко е лесно смилаемо и следователно е чудесна храна за около 20 минути преди бягане, защото осигурява хранителни вещества, но не ни тежи.

4. Регулира движението на червата

Киселото мляко насърчава бързото изпразване на червата и също така помага за успокояване на стомаха, което е особено полезно в преди състезание. Това го прави и отличен съюзник за хора, които страдат от запек.

5. Източник на минерали

То е богат източник на минерали като калций (1425mg/100g), фосфор (111mg/100g), магнезий (12mg/100g) и калий (159mg/100g). Благодарение на високото си съдържание на калций, киселото мляко допринася за здравето на нашите кости, особено защото усвояването на калция от киселото мляко е много добро. Освен това помага за предотвратяване на състояния, като остеопения и остеопороза.

6. Поддържа и подобрява чревната флора

Активните бактерии в киселото мляко (главно Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus ) поддържат здравето на червата чрез положителни промени в чревната флора. Приемате ли антибиотици? Това унищожава лошите, но и добрите бактерии, които присъстват във вашата чревна флора. Киселото мляко помага за възстановяване на тази флора.

7. Укрепва имунната система

Имуностимулиращите свойства на киселото мляко отчасти се дължат на магнезий, селен и цинк. Това са микроелементи, за които е известно, че играят роля в здравето на имунната система. Това от своя страна осигурява профилактика и лечение на възпалителни заболявания на червата, и насърчава отстраняването на отпадъците от тялото.

8. Намалява настинките

Изследвания показват, че киселото мляко и пробиотиците също могат да помогнат за намаляване на честотата, продължителността и тежестта на настинката. Това е много важно за спринтьорите, които постоянно са изложени на температурни промени, и които са по-податливи на настинки и грип.

9. Намалява риска от депресия

Чревната флора влияе върху настроението ни. Според проучване на група изследователи от Университета на Вирджиния, САЩ, те открили, че Lactobacillus – бактериите, естествено присъстващи в киселото мляко – намаляват депресивното поведение, като променят чревната ви флора.

10. Идеален за спортисти с непоносимост към лактоза

Киселото мляко има хранителен състав, който е много подобен на този на млякото, но съдържа много малко лактоза, тъй като тази захар се превръща в млечна киселина по време на ферментацията. Това е важен фактор за спортисти, които страдат от непоносимост към лактоза. Това води до по-добри изпражнения и по-малко газове.

11. Особено полезно за вегетарианци

Киселото мляко допринася за нуждата от протеини и незаменими аминокиселини, без да ядете месо.

Loading

Споделете тази статия с вашите приятели!