Кето ли е фъстъченото масло?

фъстъченото масло-кето

От няколко години тази паста, толкова типична за американските закуски, е любима на мнозина, но фъстъченото масло кетогенно ли е, или е забранено за хора, които следват този начин на живот?

Първо, кратко обобщение: кето диетата набляга на запълването на чинията ви с повече мазнини и по-малко въглехидрати. След два до седем дни влизате в състояние, наречено кетоза, при което тялото ви осъзнава, че няма достатъчно въглехидрати, които да използва за енергия и вместо това изгаря мазнините.

Нуждите на всеки човек са различни. Но като общо правило, кетогенната диета препоръчва да получавате 60 до 75 процента от калориите си от мазнини, 15 до 30 процента от протеини и 5 до 10 процента от въглехидрати. Това означава, че трябва да ядете максимум 50 грама въглехидрати на ден. Някои стриктни последователи на кето се ограничават до 20 грама на ден.

Ядките, като фъстъците, могат абсолютно да играят роля в кето диетата. Нещото при ядките е, че съдържат много калории. Така че, ако целта ви за кето или ниско съдържание на въглехидрати е да отслабнете, просто трябва да внимавате много за размера на порциите си.

И така, фъстъчено масло е кето?

Ето разбивка на хранителната стойност на обикновеното фъстъчено масло:

Порция: 32 грама (две супени лъжици)

  • 191 калории
  • 7 грама въглехидрати
  • 5,5 грама нетни въглехидрати

Така че да, фъстъченото масло е кето, в малки количества. Това е чудесен източник на мазнини, фибри и протеини.

Забележка: Калориите и въглехидратите могат да се натрупват бързо, така че е най-добре да се придържате към една порция или по-малко на ден.

Има ли значение какъв вид фъстъчено масло ядете?

Винаги е най-добре да се придържате към фъстъчено масло, което е органично или наистина от фъстъци (четете етикета), което означава без добавени захари. Също така ще искате да няма продукти, като палмово масло или други видове хидрогенирано масло, които често се добавят за запазване на свежестта.

Най-добре е да купувате прясно смляно фъстъчено масло от магазин за хранителни стоки или здравословни храни, тъй като обикновено се прави само с ядки и може би малко сол. Това е идеалното фъстъчено масло, защото е по-хранително.

Фъстъченото масло и крекерите са вкусни, но определено са извън границата на въглехидратите в диетата. Какво друго можете да ядете с фъстъчено масло?

Няма нищо срамно да го ядете направо от буркана. Можете също да го включите в любимите си ястия и закуски. За закуска с високо съдържание на протеини нашата препоръка е да смесите фъстъчено масло с любимото си кисело мляко с ниско съдържание на въглехидрати.

Комбинацията от зеленчуци с фъстъченото масло също е идеална. Целината е чудесен вариант, но можете да изберете всяка опция с ниско съдържание на въглехидрати, която харесвате. Потопете резенчета ябълка в този крем, но внимавайте за порциите си.

Какво ще кажете за други масла от ядки? И те ли са Кето?

Много други масла от ядки също са подходящи за кето, включително макадамия, бадеми, кашу и слънчоглед. Много дори се предлагат в хрупкави разновидности (само не забравяйте да изберете натурални марки и обърнете внимание на това колко ядете).

Ето бърза разбивка на всеки тип.

  • Масло от макадамия. Порция: 32 грама (две супени лъжици), 195 калории, четири грама въглехидрати и два грама нетни въглехидрати
  • Бадемово масло. Порция: 50 грама (приблизително три супени лъжици), 322 калории, 10,5 грама въглехидрати и шест грама нетни въглехидрати
  • Масло от кашу. Порция: 32 грама (две супени лъжици), 194 калории, 9,5 грама въглехидрати и 8 грама нетни въглехидрати
  • Масло от слънчогледови семки. Порция: 32 грама (две супени лъжици), 197 калории, 7,5 грама въглехидрати и 5,5 грама нетни въглехидрати

Както при всяка друга храна, не забравяйте да й се наслаждавате умерено. Въпреки че трябва да следите въглехидратите си, когато сте на кето диетата, знайте, че можете да ядете фъстъченото масло, което харесвате.

Loading

Споделете тази статия с вашите приятели!