Храни, които отслабват паметта

памет

Добрата диета е синоним на добро здраве и още повече, ако я комбинираме с физическа активност редовно. Разнообразната диета, богата на здравословни храни, е от ключово значение за правилното функциониране на всичко в тялото ни и затова е добре да знаем кои храни са полезни за нас и кои са вредни. Например, има редица храни, които намаляват подуването на корема и други, които са богати на растителен протеин. Ето защо трябва да определим каква е нашата цел и да си помогнем с тези храни, за да извлечем пълната полза от тях.

Общото за всички е списъкът с храни, които трябва да избягваме колкото е възможно повече, защото те не носят нищо добро на тялото ни. В тази статия ще ви запознаем с храните, които увреждат паметта ни. Чревните бактерии могат да задействат метаболитни процеси и мозъчни възпаления, които засягат паметта. Това са храните, които трябва да намалим консумацията им, ако искаме да се погрижим за здравето на мозъка си.

Храни, които увреждат паметта

Добавени захари

Консумацията на нездравословни преработени храни като печени изделия и безалкохолни напитки, които често са заредени с рафинирани и добавени захари. Но не само това, диета, богата на добавени захари, също може да ускори стареенето ни.

Пържени храни

Диета, при която пържените храни са често срещани, е свързана в няколко проучвания с лоша концентрация. Освен това те са виновни и за високия процент на затлъстяване. Ако ядете пържени храни всеки ден, преминете към седмично. Ако това е седмичен навик, опитайте се да му се насладите само веднъж месечно.

Излишни въглехидрати

Вярно е, че въглехидратите са основни в една балансирана диета поради енергията, която ни дават, но трябва да знаете как да ги избирате. Те са разделени на три: висок, среден и нисък гликемичен индекс и трябва да дадем приоритет на тези с нисък. Какви биха били те: зеленолистни зеленчуци, бобови растения, плодове… И избягвайте, доколкото е възможно, високите: картофи, бял ориз, бял хляб…

Алкохол

Много проучвания свързват високата консумация на алкохол с повишен риск от деменция. Консумирането на до 14 чаши алкохол седмично увеличава този риск.

Нитрати

Нитратите се използват като консерванти за месо за подобряване на външния му вид. Високата консумация на тези вещества е свързана с депресия. Четете етикетите, когато купувате, и се уверите, че тези продукти, вместо да се консервират с нитрати, се съхраняват с елда.

Loading

Споделете тази статия с вашите приятели!