Колко дълго остава алкохолът в тялото ви?

алкохол

Алкохолът е депресант със средна продължителност на живота в тялото от два часа. Черният дроб е отговорен за метаболизма му, за да предотврати алкохолно отравяне. След като алкохолът навлезе в кръвта ви, неговото разграждане започва със скорост от 20 милиграма на децилитър (mg/dL) от ензими като ADH и ALDH.

Фактори като вашата възраст, пол или дори колко храна ядете, могат да определят колко бързо се случва този процес. Противно на това, което повечето хора мислят, спането или пиенето на вода няма да увеличат скоростта, с която тялото ви елиминира алкохола.

Така че, за да разберете по-добре продължителността му, трябва да научите различните фактори, които оказват влияние върху този процес. Тази публикация обхваща подробно тези фактори и теста, който може да открие употребата на алкохол; продължете да четете, за да научите повече.

Продължителност на алкохолните ефекти

В зависимост от вида на теста и телесната система, можете да откриете алкохол в тялото след различни периоди. Но най-общо казано, тестовете за откриване на алкохол, като теста за наркотици могат да измерват алкохола в кръвта след 6 часа. Няколко други метода за тестване могат да открият алкохол след много по-дълги периоди.

Но метаболизмът на алкохола протича с постоянна скорост. Въпреки това, различните хора ще изпитат ефектите с различна продължителност. Обяснението за това е просто. Двама души могат да изпият, да речем, три чаши алкохол, но имат различни концентрации на алкохол в кръвта.

Концентрацията на алкохол в организма зависи до това колко от водата в тялото ви заема алкохолът. Например, ако вие и ваш приятел имате 20 mg/dL в организма си, това ще отнеме един час, за да се метаболизира и при двама ви. Вашето обаче може да е по-разредено, тъй като сте по-висок например, и отнема повече време, за да усетите ефекта му. Някои от основните фактори, които влияят, и реакцията на тялото ви към алкохола:

-Възраст

– Състояние на черния дроб

-Празен стомах

-Тегло

– Медикаменти

– Прекомерно пиене

От решаващо значение е да знаете процента алкохол във всяка напитка, която консумирате, защото това ще определи кои две неща се случват по-бързо:

-Количеството, което метаболизирате.

– Ефекти върху тялото ви.

Как тялото метаболизира алкохола

След консумацията на алкохол, той влиза в тялото ви и първата му спирка е в храносмилателната система. Въпреки това, тялото не го усвоява като другите напитки. Около 20% от една алкохолна напитка отива директно в кръвоносните съдове. Кръвта го транспортира до мозъка, докато останалите 80% се движат през тънките черва, преди да се абсорбират в кръвния поток.

Вашият черен дроб ще се погрижи за премахването на останалия алкохол от тялото, така че ако има проблеми с този орган, това може значително да забави скоростта на метаболизма на алкохола. Следователно, това би  довело до потенциални усложнения в зависимост от консумираното количество.

Целият този механизъм може да се забави, ако стомахът съдържа храна. Храната инхибира процеса, като абсорбира малко алкохол и предотвратява контакта му със стомашната лигавица. Също така, пълен стомах забавя прехвърлянето на алкохол от стомаха в дванадесетопръстника, който образува първата част на тънките черва.

След като влезе в кръвния поток и достигне мозъка, започвате да усещате ефектите му.

Ефекти на алкохола върху тялото

Алкохолът е на второ място, след тютюна, като най-широко злоупотребяваното вещество. Приблизително 86% от възрастното население ще го опита, или е опитвало алкохол поне веднъж в живота си.

Въпреки че това вещество може да предизвика чувство на щастие, приятност и спокойствие за кратко време, дългосрочната му употреба може да доведе до опустошителни ефекти. Някои от тези ефекти включват затруднения в ученето и психични проблеми, като тревожност или депресия.

Но алкохолът е нещо повече от променящо съзнанието вещество. Може да бъде смъртоносен дори когато се консумира в умерени количества. Доказателствата сочат, че има и няколко ефекта върху тялото. Критичен сред тези ефекти, той увеличава шансовете за сърдечни заболявания и смърт, свързана с рак.

Нищо чудно, че всяка година алкохола отнема живота на около 95 000 мъже и жени. Сред тези числа над половината се дължат на здравословни проблеми, като чернодробни или сърдечни заболявания.

Тестване за алкохол

Алкохолът може да остане в урината ви средно между 12 и 48 часа. Въпреки това, излагането на алкохол се открива до 80 часа след пиене, като се използват по-усъвършенствани методи за тестване, които измерват метаболитите на веществото, а не просто да търсят наличието или отсъствието на самото вещество.

Нивата на алкохол, измерени с алкотестер, са сравними и показват времеви рамки с откриване средно до 24 часа. От друга страна, по-високи концентрации могат да се покажат в тестовете след 90 дни, в зависимост от това колко сте изпили в даден момент през този период от време. Временни откривания са възможни чрез други средства като пот, слюнка и дъх.

Алкохолно отравяне

Алкохолното отравяне може да бъде смъртоносно. Това се случва, когато тялото получава твърде много алкохол за кратък период от време и се бори да го метаболизира с безопасна скорост. Водещите причини са прекомерното пиене или консумацията на няколко напитки наведнъж. Някои признаци на алкохолно отравяне, за които трябва да внимавате, включват:

-Намаляване на дишането с около осем вдишвания в минута или по-малко

– По-ниска кръвна температура

-Повръщане

-Изпадане в безсъзнание

– Припадъци или конвулсии

В момента, в който забележите признаци на алкохолно отравяне у свой приятел или любим човек, незабавно се свържете със спешна помощ. Също така, поставете лицето настрани, за да предотвратите евентуални инциденти на задушаване в резултат на повръщане.

Заключение

Разбирането на метаболизма на алкохола и как той се отразява на нивата на алкохол в кръвта, може да ви помогне да предотвратите нежелана прекомерна интоксикация или случайна смърт поради алкохолно отравяне. Някои рискове идват с пиенето, включително опасност от пристрастяване. Знаейки това ще ви помогне да избегнете порочния кръг на употребата на алкохол.

Loading

Споделете тази статия с вашите приятели!