Защо трябва ядем месо?

pexels-месо

Много от нас смятат месото за вредна храна. Днес става все по-популярно да сме вегетарианци. Но от другата страна на чертата също са поставени много ценни аргументи, които със сигурност са научно обосновани. Така – защо всъщност трябва да ядем месо и с какво е полезно то? Нека разберем.

Високо съдържание на протеини

Тялото ни е изградено от множество елементи, които могат да се групират в няколко главни групи – мазнини, въглехидрати и протеини. Протеините взимат участие във всеки един процес в тялото ни. Функционирането на организма зависи от наличието им и при тяхната липса се стига до здравословни проблеми. Особено важни са протеините за подрастващи, хора със здравословни заболявания (при които не е указано друго от специалист) и спортисти. Именно в месото се съдържа най-голямо количество протеини. Така че то способства за здравето и силата на организма ни във всеки един негов аспект.

Желязо и други минерали

В месото има също и множество различни минерали, включително желязо. Последното е от огромна важност за транспортиране на кислорода в тъканите, кръвоносната система, белите дробове. При липсата на достатъчно желязо се получава т.нар. желязо-дефицитна анемия с доста неприятни симптоми. Но набавянето на желязо чрез консумирането на месо е метод за профилактика на подобни здравословни състояния. Допълнително в месото има цинк, който е от значение за метаболизма на тялото ни.

Наличие на мазнини

Друга полезна съставка на месото са мастните киселини. Те са елемент от основно значение за организма ни, особено когато говорим за незаменими мастни киселини, които не могат да се синтезират в тялото. Съответно, месото е добър начин да си ги набавим, но тук има една уговорка. Трябва да внимаваме колко е мазно месото, тъй като прекаляването води до отрицателни ефекти като повишаване на холестерола и триглицеридите, образуване на атеросклеротични плаки и други подобни. Тук е необходимо да намерим баланса между снабдяване на тялото с необходимите му вещества и избягване на прекаленото натоварване с излишък от същите.

Витамини

Накрая, макар и не по важност, витамините също са нещо, което можем да получим и от месото. Разбира се, най-често ги свързваме по-скоро с плодовете и зеленчуците. Само че витамини идват и от месните храни. Естествено, това е в по-малко количество, така че пак е необходимо разнообразно здравословно хранене. Но общо взето в месото се съдържат витамини А, В, D. Витамин А играе важна роля в поддържането на здрави зрение, кожа, кости и др. Витамини В са от значение за нервната система и психичното здраве. Витамин D е важен за правилното функциониране и структура на костите и зъбите.

А ако искаме да сме вегетарианци

Вегетарианството е личен избор, който е свързан с ценностната ни система. Можем да изберем да ядем месо или да избягваме месните продукти. Факт е обаче, че в месото се съдържат множество елементи, без които не можем. Поради това, ако изберем да следваме вегетариански хранителен режим, трябва да сме сигурин, че можем да си ги набавим от други места. Например, протеините могат да бъдат заместени с бобови храни, включително боб, леща и други подобни. Витамини и минерали можем да си набавим от плодове и зеленчуци. Желязо се съдържа в зеленолистните зеленчуци, макар понякога в по-малки количества.

Като цяло, ако решим да не ядем месо, задължително трябва да се консултираме със специалист, за да сме сигурни, че диетата ни отново ще съдържа всички необходими вещества. В някои случаи той може да ни предпише и добавки с нужни микроелементи, макроелементи и т.н.

Определено обаче помнете, че има състояния, при които всяка смяна на диетата може да е противопоказна. При наличие на някои определени заболявания може да се наложи да се храните с повече месо (например, при желязодефицитна анемия) или пък да го избягвате (например, при висок холестерол). Винаги в такива ситуации обаче е нужно да сте обсъдили хранителния си режим с професионалист.

Loading

Споделете тази статия с вашите приятели!