Съвети за грижата за психичното здраве

психичното-здраве-2048x1365

Психичното ни здраве е аспект, който доста често пренебрегваме. Но то е също толкова важно, колкото физическото ни здраве. Тялото и умът са в тясна връзка и проблемите в един от тях водят до проблеми във всичко останало. Затова нека погледнем някои съвети за грижата за психичното здраве.

Правилно хранене

Нездравословната храна не е най-добрият приятел на психичното ни здраве. Консумацията на храни от типа fast-food, на прекомерно количество мазнини, на повече от препоръчителното количество захар и други подобни съставки водят до нарушаване функциите на организма. Затова се хранете правилно, избирайте здравословна храна и яжте редовно.

Активност – ценен помощник в грижата за здравето

Активността е важна за физическото ни здраве. Но тя е от също толкова голямо значение и за психиката ни. Тя подобрява функциите на ума ни, подобрява настроението ни, стабилизира ни в моменти на дисбаланс. Опитайте се да сте активни навън, на чист въздух, като това може да включва най-различни дейности. Например, карането на колело, плуването, танцуването и, общо взето, почти всеки друг вид спорт са страхотно решение по пътя ни към грижата за психичното здраве.

Достатъчно сън

Недоспиването събаря ума ни, нарушава психичното ни благоденствие, прави ни раздразнителни и дисбалансира функционирането ни. Така че се старайте да спите достатъчно, да не прекалявате с късното будуване, да си осигурите спокойна и приятна среда за сън.

Правете онова, което ви носи щастие

Дали обичате да рисувате, или пеете? Дали се наслаждавате на спорта? Или искате да се грижите за градината си? Може би искате да се наслаждавате на залеза с чаша кафе? Или да отидете на разходка в парка? Важното е да откриете какво ви прави щастливи. Дали ще е книга, или спорт; дали ще е разговор с приятели, или няколко мига на спокойствие – трябва всеки ден да правите по нещо, което ви носи щастие.

Прекарвайте време с любимите си хора

Поддържането на социални контакти, особено със семейство (ако сте в добри отношения) и приятели е от изключително значение за поддържане на психичното ви здраве. Споделяйте моменти заедно, прекарвайте време в разговор, обсъждайте ежедневието си и плановете си за бъдещето, търсете съвети и сами предлагайте такива при нужда. Общо взето, правилната комуникация с близки, приятели и партньори е съществен елемент от грижата за здравето на ума и психиката ни. Социалното ежедневие води до по-стабилна психика и по-голяма емоционална стабилност.

Осигурете си време за почивка

Всички ние сме жертви на забързания начин на живот. В днешни дни времето постоянно ни притиска, винаги изпитваме нуждата да правим все повече и повече, да сме постоянно активни и в движение. Изискванията на професията ни, нуждите на семейството ни, необходимостта да се грижим за дома си, за бизнеса си и за куп други неща означават, че рядко ни остава време да си починем пълноценно. Целият този процес обаче означава, че претоварваме телата и умовете си. Когато не им осигуряваме достатъчно време да си починат, те достигат до състояние на изтощение. В това състояние продуктивността ни спада, нагласите ни се преобръщат в значително по-негативни, изпитваме повече неудовлетворение и се съмняваме в себе си и във възможностите си. Ако обаче си осигурим поне един (или дори половин) ден, в който да разпуснем, да се занимаваме с любимите си релаксиращи дейности, то със сигурност ще извършим голяма услуга на психичното си здраве.

Не пренебрегвайте симптомите

Ако изпитвате каквито и да било симптоми във връзка с психичното си здраве, не ги пренебрегвайте. Неглижирането на сигналите, които умът и тялото ни ни подават, води до тяхното влошаване и до развитието на психични и соматични (телесни) заболявания. Съответно, във всеки един момент е важно да сме наясно с психичното си състояние. Трябва да обръщаме внимание на здравето си и да потърсим помощ, ако забележим каквито и да е симптоми. Консултацията със специалист не е признак за слабост, а точно обратното – изисква се огромна сила, за да споделиш с някого, че психичното ти състояние се влошава. Отново, не пренебрегвайте подобни симптоми, ако се появят, а им обърнете внимание навреме, за да сте сигурни, че ще се радвате на оптимално психично здраве.

Накрая просто искаме да припомним, че тялото и психиката ни са в тесни взаимоотношения едни с други. Както е важно да се грижим за физическото си състояние, така е също толкова (ако не и дори повече) от значение да си осигурим здравословен начин на живот за душата и психиката си. Затова днес ви представяме тези съвети, които са насочени именно към поддържането на оптимално психично здраве.

Loading

Споделете тази статия с вашите приятели!