Как да обзаведем малка спалня

спалня

Няма как всеки апартамент и всяка къща да разполага изключително и само с големи спални. Да, обикновено в апартаментите са по-малки. Но в къщите също можем да срещнем ситуации, при които в поне една от спалните разполагаме с по-малко пространство. Съответно възниква въпросът как да мебелираме такова помещение. Ето защо днес ще отговорим набързо на тази чуденка.

Размер

Когато си търсите мебели за малка спалня, забравете за обемното. Оставете настрана Викторианския стил. Не търсете огромни легла, скринове и гардероби. Това само ще заеме твърде много пространство в стаята и ще я остави с вид на ограничено по размер помещение, в което няма място да се разминеш. Вместо това заложете на минималистичен стил. Търсете по-малки по размер (но все пак достатъчно големи, че да ви служат правилно) мебели. Това включва, естествено, и леглото. Легло от 140 см в повечето случаи ще е достатъчно, а по-малката му големина ще допринесе за визуално увеличаване на пространството в стаята. Същото важи и за гардеробите. Заложете на практичността и олекотената визия пред размера.

Търсете функционалност

При мебелирането на малки по размер помещения е важно да мислим предимно за функционалността. Избирайте мебели, които играят ролята на 2в1. Например, що се отнася до нощните шкафчета, не купувайте две малки такива. Това ще направи мястото да изглежда претрупано. Вместо това вземете едно по-високо, в което да има място и за други вещи. Когато става въпрос за гардероб пък, търсете плъзгащи врати за по-голяма функционалност.

Цветове

Цветовете на стените, тавана и мебелите също играят визуална роля във възприемането на малките по размер помещения. Тъмните цветове ще направят стаята да изглежда значително по-малка, отколкото е. От друга страна, светлите цветове “отварят” пространството и визуално носят възприятие за по-голямо помещение. Така че когато обзавеждате или пребоядисвате малка по размер спалня, търсете светли и топли цветове. Избягвайте тъмните и студени такива.

С тези няколко прости решения можете да постигнете много повече при мебелирането на малка спалня. Те ще ви позволят да вземете най-доброто от помещението и да осигурите функционалност и стил, въпреки ограниченото пространство.

Декорация

Естествено, всеки от нас обича да украсява жилището си. Това може да е в минималистичен стил или в доста по-обширно декориране чрез разнообразни елементи, като възглавнички, картини, сувенири и т.н.

При малки спални обаче трябва да съобразим декорацията спрямо пространството. Ако нямате много място, обемните картини само биха направили помещението да изглежда значително по-малко. Затова търсете нещо по-компактно, но отново – във ваш стил, за да сте сигурни, че помещението ще ви харесва. Вместо обемна нощна лампа, купете си значително по-малка такава, като ако искате допълнителен ефект, изберете нетрадиционна форма с интригуващ дизайн.

Естествено, когато става въпрос за декорация, щорите (завесите), покривалото на леглото и възглавниците винаги са решения, чрез които лесно и бързо можем да осигурим значително по-добра визия на стаята. Подберете щори в светъл цвят или с интересни елементи. Сложете покривало, което е или изчистено (за минималистичен вид), или пък с украшения, ако искате повече разнообразие. Допълнително можете да добавите малки декоративни възглавнички или плюшени играчки, ако харесвате такива.

Полилей

Друг елемент, който определено може да внесе разнообразие в обзавеждането на спалнята ни, пък била тя и малка, това е полилеят. Отново, не избирайте нещо прекалено обемно. Вместо това се доверете на минимализма и деликатните декорации и цветове. Съобразете формата и дизайна му с останалите елементи от помещението. Не пропускайте обаче да добавите полилей в стаята, тъй като обикновената висяща крушка далеч не изглежда толкова стилно. Разбира се, имате възможността да заложите и на по-различен тип осветление, например с лампи тип “луна”, ако това е предпочитанието ви. В този случай имате дори още повече предимства, тъй като те са далеч по-минималистични и не толкова обемни.

Помнете, дори да имате малка спалня, това не означава, че тя не може да е стилна. Дори с ограничено пространство в помещението, пак можете да постигнете значително изискан интериор, стига да подберете елементите подходящо. Затова се фокусирахме върху главните аспекти от обзавеждането, за да ви помогнем да вземете най-доброто от своята малка спалня.

Loading

Споделете тази статия с вашите приятели!