Лесно почистване на загорели съдове

четка-съдове

Една от най-трудните задачи, когато дойде ред за чистене, е да се справим със загорелите съдове. Особено когато те вече са изслужили определен период от време в кухнята ни и сега са леко захабени, което ги прави и по-трудни за почистване. Разбира се, не с всеки съд имаме такива проблеми. Най-често загарят тавите, тенджерите и тиганите. Как да се справим с тяхното почистване? Нека видим.

Почистване с газирана напитка

Газираната напитка е елементарен метод, който почти всяко домакинство има под ръка. Това е страхотен начин да се справим с неприятното загаряне на съдовете. Важно е, разбира се, да го приложим още в мига, в който забележим, че съдът е загорял, защото иначе загорялото ще засъхне и ще се получи доста по-неприятен краен резултат, труден за почистване.

Ако имате газирана напитка под ръка (Кока-кола ще свърши страхотна работа), просто махнете съда от котлона, премахнете съдържанието му и веднага сипете от напитката върху петното. Оставете да подейства за няколко минути, за да може да способства за отлепяне на загорялото. След това, щом газираната напитка свърши магията си, просто изплакнете и накрая измийте с препарат както обикновено.

Почистване със сода за хляб

Естествено, ако нямате газирана напитка под ръка, не се притеснявайте, има и други страхотни решения. Още един лесен вариант е содата за хляб, която обичайно се намира във всеки дом. Да, содата бикарбонат може да свърши чудеса не само по отношение на храната. Както е отлична съставка за готвене, така е и отлична съставка за почистване на загорели съдове.

Премахнете съда от котлона, махнете съдържанието му и го поставете в мивката. Вземете сода бикарбонат и посипете от нея върху гъбата за миене на чинии. Сипете и оцет, достатъчно, че да напои гъбата. Стиснете няколко пъти, за да се размесят съставките. След това натъркайте петната с тази смес. Обтрийте хубаво по цялото продължение на съда. После оставете за известно време, за да може препаратът да подейства. Накрая изплакнете и приложете обикновено измиване с препарат за почистване на съдове, за да довършите започнатото и да получите съд, спасен от неприятното зацапване от загоряла храна.

Почистване с лимонов сок

Но не спираме дотук със съветите си. Имаме още едно решение за вас. Това е лимоновият сок. Той е отличен продукт, който може да ни помогне да се справим с петната от загоряло. Разбира се, отново трябва да поставим съда в мивката, а да не го оставяме на котлона. Сега просто нанасяме лимонов сок върху петната. Оставяме да престои за кратко време. След това просто минаваме с препарат за почистване на съдове и гъба за миене на чинии и, voila, имаме съдове, които приличат толкова на нови, колкото е възможно. Така че при следващото загаряне на храната в съда, ако имате лимонов сок под ръка, то определено го изпробвайте, защото той може да вдъхне нов живот на вашите съдове.

Почистване със сол

Солта е универсален продукт, който слагаме в почти всяка храна. Но тя има и други приложения, естествено. Едно от тях се крие в нейната тайна, която съвсем не е тайна – а именно, тя от дълго, дълго време се ползва за почистване на петна.

Отначало ще е нужно да махнем съда от котлона и да го почистим набързо от остатъците от храна. След това сипваме малко вода в съда и добавяме значително количество сол. Сега е ред отново да го върнем на котлона и да го оставим да се нагрява, докато водата започне да кипи. Позволяваме ѝ да ври за десетина минути, за да може солта да спомогне за отлепяне на загорялото. После отново махаме съда, изсипваме течността и, щом поизстине малко, почистваме с препарат за съдове и тенджерата, тиганът или тавата ни ще изглежда чиста и готова за следващото ястие.

Loading

Споделете тази статия с вашите приятели!