Правилен избор на боя за коса

коса

Изборът на боя за коса не е най-лесното решение, главно поради наличието на толкова много разнообразни продукти с различна цел, предназначение и цвят. Можете да откриете светли и тъмни нюанси, изсветляващи продукти или такива, които нанасят пигмент върху косъма; можете да срещнете бои за коса с амоняк или без такъв. Общо взето, трябва да следим за няколко определени елемента, които ще разгледаме по-долу.

Формула

Търсете формула, която щади косата ви. Тя трябва да е нежна към косъмчетата и към скалпа ви. Старайте се да търсите боя за коса, която не съдържа много силни химически вещества. Що се отнася до това дали косата и скалпът ви ще могат да понесат формулата на дадена марка боя, трябва да си направите тест за алергии. Той се състои от нанасяне на малко от сместа върху кожата на ръката и следене за поява на реакция за известен период от време. Повече информация за това можете да намерите в листовката на всяка боя за коса.

Търсете издръжливи бои

Никоя жена не обича да се боядисва всяка седмица. При някои бои обаче това се появява като доста чест резултат. Затова е от значение да търсите издръжливи бои. Единствено предпочитайте по-краткодействащи бои, когато сменяте цвета и не сте сигурни дали новият ще ви хареса.

Избор на цвят

Когато избирате цвят, със сигурност може да се почувствате смазани от огромното разнообразие цветове, които се предлагат на пазара. За да улесните този избор, търсете цветове, които подхождат на стила ви. Същевременно се съобразете с това какъв цвят са очите ви и колко тъмна или светла е кожата ви. Това са елементите, които въздействат значително върху резултата от поставянето на новия цвят.

Важни фактори, с които да съобразим цвета на боята за коса

На първо  място, когато избирате боя за коса, трябва да съобразите цвета с тена на лицето си. Не на всеки нюанс подхожда всяка боя за коса. Трудно бихте свикнали с ярко червена коса, ако цветът на лицето ви е, например, мургав. От друга страна, русата коса с прекалено бледо лице няма да дава особен контраст, който да внесе интригуваща нотка във визията ви. Общо взето, преценете какъв визуален ефект искате да постигнете и след това решете кой цвят ще ви даде най-добрата възможност да го осъществите.

Освен това – какъв е вашият стил? Ако сте консервативни по отношение на цветовете, едва ли бихте се харесали с нетрадиционен цвят боя за коса от типа на розово, синьо или зелено. В случай, че ви се иска да сложите някой от тези цветове, но той не е особено в тон със стила ви, по-добре изберете да си направите кичури в дадения цвят.

Временна или постоянна боя?

За силен цвят на косата, който се задържа дълго и носи богатство на нюансите, трябва да предпочетем постоянната боя. Тя е най-честото решение за всяка дама, която вече е установила какъв цвят боя е най-подходящ за нея. С перманентната боя обаче трябва да се внимава, тъй като не е хубаво да се нанася особено често.

От друга страна, ако тепърва търсите своя цвят или искате да изпробвате нещо ново, изберете временна боя. Така ще си спестите дългото чакане тя най-накрая да падне, че да се върнете към стария си вид. Подходящи са и когато се боядисвате по-често, тъй като не са с толкова силни химически съставки.

Трябва ли ни професионално боядисване?

Ако искате да смените драстично цвета си (особено ако трябва да изрусявате косата си), то със сигурност е най-добре поне първия път да посетите професионалист. Фризьорите, особено тези с опит, знаят отлично как да постигнат желания от вас резултат с най-малко вреда за косата ви. Помнете, че боядисването (особено в комбинация с прилагане на специални препарати) може да навреди на косата ви. Освен това, ако не сте свикнали да извършвате определена процедура, има риск да объркате нещо и да получите значително неудовлетворителен краен резултат. Така че при големи промени е хубаво поне да поговорите с професионалист, а най-добре – и да се доверите на неговите умения.

Това е, накратко, най-важната информация относно избора на боя за коса. Това решение не е най-леката задача (макар на мъжете понякога да им се струва просто като детска игра). Все пак боята за коса се отразява пряко на здравето на косата ни, както и на цялостната ни визия. Затова подходете с внимание към това решение и обмислете подробностите, преди да се спрете на крайния си избор.

Loading

Споделете тази статия с вашите приятели!