Твърде малко енергия? Ето 9 ядливи усилвателя на енергия

енергия-цвекло

Денят напредва и внезапно сте поразени от това тежко чувство. Главата ви започва да се лута и клепачите ви натежават. За съжаление, повечето от нас не винаги имат възможността спокойно да се примирят с тази умора. Няколко чаши кафе и продължавайте, това е решението.

Енергийни усилватели, които можете да ядете

И все пак може да бъде различно. Ами ако можете да добавите някои бързи енергийни храни към ястията си, за да победите тази умора? Ето някои неочаквани енергийни стимуланта, за които ще ви разкажем в тази статия.

1. Хумус

Хумусът отдавна е известен като суперхрана, поради високото си съдържание на хранителни вещества и здравословни съставки. В допълнение, разнообразието от вкусове и безбройните приложения на хумус го правят отлична съставка за много креативни храни с бърза енергия. На всичкото отгоре хумусът също е пълен с желязо. Това вещество помага за повишаване на енергията ви, така че да имате повече енергия, например за упражнения и прекарване на деня.

2. Едамаме

Зърната едамаме са перфектната закуска с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на протеини, за повишаване на енергийните ви нива. Те са добър източник на магнезий, пълен с витамини от група В, мед и фосфор. Дефицитът на магнезий може да причини тази добре позната умора. Според американските експерти, младите соеви зърна съдържат около 36 процента протеин, което е с 86 процента повече от зрялата соя. Едамаме също са противовъзпалителни.

3. Годжи бери

Консумирането на годжи бери е свързано с подобрена енергия и усещане за общо благополучие. Смята се, че екстрактът от такива плодове може да стимулира мускулния и чернодробния гликоген, форма за съхранение на глюкоза, която ви помага да поддържате физическа активност. Те също така гарантират, че отпадните продукти, които получавате по време на напрегнато упражнение, напускат тялото ви по-бързо. По този начин, редовната консумация на екстракт от годжи бери може да подобри нивата на енергия, спортното представяне и общото чувство за благополучие.

4. Леща

Ползите от лещата изглеждат безкрайни. Лещата не само осигурява бавно изгарящи сложни въглехидрати, но също така може да увеличи енергията ви, като попълни запасите от желязо. За разлика от червеното месо, друг източник на желязо, лещата не е с високо съдържание на мазнини и калории. Желязото разпределя кислорода в тялото, и е от съществено значение за производството на енергия и метаболизма. Така че добавете леща към менюто си, и забележете разликата.

5. Кокосова вода

Кокосовата вода е естествена изотонична напитка, която предлага много от същите предимства като формулираните спортни напитки, с електролити в естествената им форма.

Напитката осигурява незабавен енергичен тласък. Освен това е с ниско съдържание на калории и богат на естествени ензими и минерали като калий. По време на или след тренировка, кокосовата вода помага за попълване на електролитите, загубени по време на тренировка. Пиенето на кокосова вода се бори с умората и изтощението, и е известна, като един от най-силните енергийни стимулатори.

6. Йерба Мате

Чували ли сте някога за Йерба Мате? ЙербаМате е здравословен вид чай, който е най-популярен в Южна Америка. Благодарение на високото съдържание на кофеин в напитката, тя дава огромен енергиен тласък. Повишена бдителност, подобрена концентрация, намалена умора и подобрено физическо представяне са всички ефекти, които можете да очаквате.

Енергийният тласък на Йерба Мате е по-фин и продължава по-дълго от този на енергийните напитки и кафето. В сравнение с кафето, повдигащият ефект на Йерба Мате не предизвиква безпокойство или безсъние и е много по-хранителен. Освен това има 90% повече антиоксиданти от зеления чай.

7. Черен дроб

Черният дроб е естествена мултивитаминова и енергийна добавка. Всички витамини от група В, които ги запълват в енергийните напитки, се намират в черния дроб. Той е изключително богат на желязо и здравословен холестерол, и по този начин поддържа вашите хормони и предотвратява анемията.

8. Черен шоколад

Добра новина за любителите на шоколада! Може да бъде стимулираща и здравословна закуска, стига да е от правилния вид. Черният шоколад е ефективен и естествен енергиен стимулант. В него има достатъчно кофеин, за да ви даде нужната сила, без да ви напряга. Едно парче може да ви даде онзи бърз прилив на енергия, за който жадувате.

В допълнение, шоколадът съдържа и няколко антиоксиданта, които са полезни за сърцето и мозъка. Колкото по-тъмен е шоколадът, толкова по-висока е концентрацията на хранителни вещества и кофеин.

9. Сок от цвекло

Често забравяна съставка е цвеклото. По – точно сок от цвекло. Сокът от цвекло има много ползи и една от тях е натрупване на повече енергия. Поради своите енергийни свойства, цвеклото е една от най-добрите храни за спортисти. Те са пълни с естествени нитрати, които насърчават клетките, произвеждащи енергия в тялото ви и подобряват притока на кръв. Помага на тялото ви да регулира използването на кислород и да подобри издръжливостта. Професионалните спортисти често пият сок от цвекло, тъй като той често подобрява производителността.

Loading

Споделете тази статия с вашите приятели!