10 – те плода с най-много и най-малко захар

pexels-плод

Нека започнем с факта, че естествената захар е по-полезна за нашето тяло от добавената захар – въпреки че захарта е просто захар. Тогава защо е по-добре да се въздържаме да консумираме продукти, в които има добавена захар? Тъй като продуктите, които съдържат естествени захари, често съдържат повече полезни хранителни вещества, отколкото тези продукти, които се съдържа добавена захар. Важно е да знаете какво ядете, когато слагате парче плод в устата си. По-долу ще ви запознаем с 5 – те плода, които съдържат много захар, и 5 вида плодове, които съдържат много малко захар. Добре е да се знае!

Личи – високо съдържание на захар

С цели 29 грама захар на чаша, този екзотичен плод е практически естествена захарна бомба. Желателно е да го хапвате умерено, без да прекалявате с консумацията, той ви осигуряват 136 грама калций, което е много повече от дневната норма от 75 милиграма.

Авокадо – ниска захар

Знаем, че това не е първото парче плод, което ви идва на ум, но едно цяло авокадо съдържа само 1 грам захар. Освен това получавате много здравословни мазнини за начало, които ще ви накарат да се почувствате сити.

Смокиня – високо съдържание на захар

Смокините са страхотен деликатес: 1 чаша пресни смокини съдържа 27 грама захар, или колкото един бонбон. Те също така съдържат висока доза фибри и калий.

Боровинки – ниска захар

Използвайте ги по-често във вашите смутита: една чаша от този пресен плод съдържа само 4 грама захар.

Манго – високо съдържание на захар

Мангото е чудесен и много вкусен летен плод, а една чаша манго съдържа около 23 грама захар. То също така съдържа повече от една трета от дневното ви количество витамин А, това количество ще поддържа очите ви здрави.

Малини – ниско съдържание на захар

Като истинска съставка за смути и плодова торта, малините съдържат само 5 грама захар на чаша. Бонус: В тях има повече фибри от другите горски плодове, така че ще ви заситят бързо.

Череши – високо съдържание на захар

Една чаша цели череши (с костилки) съдържа около 18 грама захар. Нищо чудно, че торбичката с череши е също толкова вкусна, колкото и торбата с бонбони. За щастие, те спомагат за по-добър сън, за разлика от бонбоните.

Къпини – ниско съдържание на захар

Със само 7 грама захар на чаша, не е нужно да се притеснявате за здравето си, когато ядете голяма купа с къпини.

Грозде – високо съдържание на захар

И червеното, и бялото грозде съдържат 15 грама захар на чаша. Червеният сорт също така е богат на антиоксиданти, като и двата сорта са пълни с фибри.

Ягоди – ниска захар

Една чаша пресни ягоди осигурява 7 грама захар и 85 милиграма витамин С.

Loading

Споделете тази статия с вашите приятели!