Трикове за по-добри снимки със смартфон

смартфон

Смартфон – устройството, което носим винаги със себе си. Съответно, то е и най-удобният ни инструмент за заснемане на снимки. Вече свикнахме да фотографираме ежедневието, а и, разбира се, специални поводи с телефона си. Затова днес ще ви покажем някои лесни трикове за по-добри снимки със смартфон.

Почистване на лещата

Един от най-големите проблеми, когато се снима със смартфон, е фактът, че лещата много лесно се зацапва, а ние не обръщаме голямо внимание на почистването ѝ. С този малък обектив, който е вграден в телефона, срещаме значителни трудности при поддръжката на чистотата, тъй като постоянно ползваме смартфона си за най-различни задачи. Затова, ако снимките ви не се получават добре, уверете се, че сте почистили лещата на телефона за по-добър краен резултат.

Правилен фокус

Понякога просто насочваме телефона си и снимаме – щрак, щрак, отнема броени секунди. Но значително по-добър резултат ще получим, ако отделим малко време, за да се уверим, че обектът, който снимаме, е на фокус. Да, днешните телефони са страшно добри във фокусирането. Въпреки това не пропускайте този елемент при направата на снимки. Освен това проверете дали смартфонът ви няма опция за фокусиране чрез докосване. Ако пък обектът все още е извън фокус, пробвайте да отстъпите малко по-надалеч, защото това определено може да подобри фокусирането.

Съобразете се с позицията на слънцето

Когато слънцето свети ярко, снимките се получават много по-добре, благодарение на богатството на цветовете. Въпреки това трябва да се съобразим с някои елементи при снимането в слънчев ден. Ако камерата ни е насочена към него, то тогава може да се появят значителни отблясъци и всички (или поне повечето) детайли да се изгубят. Ако се налага да заснемете снимка в посока към слънцето, засенчете обектива с ръка и ще видите колко по-добри фотографии ще заснемете по този начин.

Използване на светкавица

В повечето случаи е по-добре да изключите светкавицата. Не само че тя не е особено добра (когато говорим за смартфони), но и в някои случаи въобще не би ви свършила работа. Само че понякога може и да е полезна. Това е валидно в определени ситуации – когато обектът се намира в сенчесто място на дневна светлина или когато си правите селфи, а около вас е тъмно.

Използване на нощен режим

По-новите смартфони предлагат и опция за снимане в нощен режим. Това е чудесен вариант, когато трябва да снимате през тъмната част на денонощието. Определено си заслужава да проверите дали смартфонът ви разполага с тази опция, тъй като тя дава страхотни резултати.

Композиция на снимката

Когато снимаме нещо, най-добри резултати ще получим, ако знаем какво искаме да кажем със снимката. В един случай желаем на преден план да се откроява нечие лице, в други ситуации – да покажем могъществото на природата, в трети – да наблегнем върху някаква черта на дадена сцена. Каквото и да искаме да постигнем, трябва да съобразим композицията с него. Изградете снимката така, че да няма твърде много разсейващи детайли и главният обект да е на фокус.

Един съвет в тази насока е правилото на третините. Представете си, че имате три хоризонтални и три вертикални линии на равно разстояние. Поставете обектите по продължението на тези линии или в пресечните точки.

Стабилност

За да се получи хубава снимка, телефонът и камерата трябва да са стабилни. За да постигнете по-добра стабилност, вместо да държите смартфона си с една ръка, използвайте и двете. Друг вариант е да подпрете телефона на нещо, за да минимизирате трептенето и колебанията на ръцете си.

Използвайте допълнителните обективи

Ако имате допълнителни камери на смартфона си, например такава с широкоъгълен обектив, то определено ги използвайте и експериментирайте с тях, за да видите какво ви предлагат. Те дават по-голямо качество на снимките, често могат да постигнат и значително увеличение. Изпробвайте всеки един от допълнителните обективи, за да знаете какви снимки прави. След това, когато искате да постигнете някакъв ефект, включете камерата с този обектив и воала – получавате страхотна снимка.

Loading

Споделете тази статия с вашите приятели!