Премахване на упорити петна

петна

Почти всяко едно петно може да бъде отстранено. Не е нужно да изхвърляте любимата си дреха, просто защото сте разлели вино по нея. Дори онези петна, за които се смята, че не могат да се премахнат, вероятно все пак могат. Ние, разбира се, не можем да говорим за всички петна в днешната статия, но пък можем набързо да споменем главните виновници за замърсяванията и методите за тяхното почистване.

Кетчуп

За замърсяванията от кетчуп решението е да си направите смес от вода и оцет. Ако петното е особено упорито или доста голямо, накиснете дрехата в топла вода. Изтъркайте петното на ръка или с четка за зъби, ако е по-малко. Трябва ви просто малко време и петната ще бъдат заличени от любимото ви облекло.

Кафе

Изключително често срещано петно, което много пъти забелязваме доста късно. Само че ние имаме решение и за неговото премахване. За сбогуване с петната от кафе ви е необходим просто лимонов сок. Накапете върху петното и изтъркайте. Ако пък е доста по-голямо зацапване, накиснете цялата дреха в развор, съставен от вода и сок от лимон.

Кръв

Упорити петна от кръв се премахват най-добре веднага след зацапването. За да ги отстраним ни е необходима студена вода. От значение е да е с наистина доста ниска температура, може дори да използвате вода, престояла в хладилник. Изтъркайте добре петното и вижте дали е изчезнало. Ако все още не се премахва, можете да добавите кислородна вода. Търсете обаче такава, която не обезцветява. Накиснете за няколко минути. После изперете в пералня.

Вино

Друго петно, което често можем да срещнем, особено когато сме се забавлявали навън и сме консумирали червено вино. Отстраняването му се постига най-лесно преди да е засъхнало. Какво ви трябва? Е, просто топла вода, в която е разтворен малко оцет. Накиснете за няколко минути. После изперете в пералнята. Друг вариант е газираната вода, която също премахва петната от вино.

Олио

Досадно петно, което понякога се оказва и доста упорито. Един вариант е обезмаслителят за кухня, смесен с вода. Ако накиснете дрехата в такава смес, петното може да изчезне. Но е вариант и директно да го накапете с такъв обезмаслител. Други опции са прахообразните вещества като царевично нишесте.

Пот

Неприятните жълтеникави зацапвания от пот също често се появяват върху дрехите, особено през лятното време. За тях можете да използвате белина, но друг вариант е кислородната вода. Тези две възможности ви помагат да се отървете от този тип замърсяване, като, разбира се, е необходимо след накисването да изперете дрехата в пералнята.

Мастило

Дали самите ние работим значително често с пишещи средства, или имаме деца в училищна възраст, често може да срещнем неприятните петна от мастило. Те са доста упорити и могат сериозно да ни ядосат, тъй като трудно се премахват. Все пак обаче могат да се изчистят с няколко прости трика. Един от тях е млякото. Вземете известно количество прясно мляко и го изсипете в леген. Потопете дрехата в него и я оставете за кратко. След това я сложете в пералнята и пуснете на програма, която може да изпере млякото и е подходяща и за по-упорити петна.

Кал

През дъждовните дни често цапаме дрехите си с кал. Особено познати са тези петна на родителите. За да се справим с нея, трябва първо да я оставим да изсъхне. След като това стане, разтъркваме с четка, за да съборим колкото се може повече от нея. После взимаме чаша оцет и чаша вода и ги смесваме заедно, за да си направим почистващ разтвор. Използваме го, за да разтъркаме петното от кал допълнително, използвайки четка с подходящ косъм. Когато приключим, оставяме за кратко, а после изплакваме и пускаме в пералнята.

Друг вариант е да си направите разтвор от малко прах за пране, смесен с вода. Разбъркайте добре. След това използвайте този разтвор и подходяща четка, за да изтъркате петното. Накрая отново оставете да престои, изплакнете и пуснете в пералнята.

Loading

Споделете тази статия с вашите приятели!