Кои растения цъфтят през цялото лято?

лято

Когато разполагате с просторна градина, със сигурност бихте искали тя да е изпълнена с цвят. Множество растения обаче дават цветове само през пролетта или през есента. Но доста други дават цветове през цялото лято и, съответно, ще красят градината ви през всички топли месеци. Затова нека видим кои са те.

Ароматна бегония

Цвете, което прилига на роза по цветовете си. Расте чудесно на сянка и на почва, която се дренира добре. Достига до 60 сантиметра и се нуждае от значително количество влага. Страхотно растение, което да внесе цвят и аромат в градината ви през летните дни.

Циния

Значително разпространено градинско растение в България. За отглеждането му не се изискват особени усилия. Още по-хубаво е че се предлага в множество цветове. Позволява да се наслаждавате на цветове и аромати през цялото лято. Изключително красиво цвете, което доста добре издържа на горещините, което го прави страхотно за климата ни и дори за места, които са изложени на повече слънчева светлина. Всъщност, за оптимални условия е необходимо именно това – да е на място с интензивно слънчево осветяване. Допълнително е нужен и добър дренаж на почвата. Достига до 35 сантиметра и дава красиви, наситени цветове.

Роза

Разбира се, че трябва да споменем розите. Те дават цвят и аромат, дават красота и нежност на градината ви. Естествено, наличието на множество цветове е още един плюс. Нека не забравяме също, че розите са супер лесни за отглеждане. На тях им е необходима много влага, както и добър почвен дренаж. Виреят най-добре на места със силен интензитет на светлината. Достигат до един метър на височина и са страхотни както сами по себе си, така и в комбинация с други цветя из градината.

Фуксия

Тъмно зелени листа и наситени розови цветове, приятен аромат и издръжливост – какво повече можем да искаме? Фуксията е страхотно градинско растение, което дава цветове през цялото лято. Расте най-добре с много влага и отличен дренаж, като се нуждае от слънчеви места, но вирее добре и на частична сянка.

Многогодишен здравец

Красив и ароматен, нежни цветчета с теменужен цвят, отлична комбинация с различни други растения. Многогодишният здравец е страхотно решение за вашата градина и ще ви радва с цветовете и аромата си през цялото лято. Отглежда се с много влага и на добре дренирана почва. Вирее в условия на силна осветеност.

Ангелония

Ангелонията е изключително приятно на вид растение, което може да внесе разнообразие в градината ви, като се предлага в повече от 30 сорта с различни визуални и ароматни характеристики. Тя е подходяща за места, които са изложени на директна слънчева светлина. За оптимален растеж изисква значително количество влага, така че не забравяйте редовното поливане. Общо взето, ангелонията е растение, което цъфти през цялото лято, така че може да е чудесна добавка към градината ви, когато искате цвят и аромат през летните дни.

Декоративен слънчоглед

Може и да ви се струва странно, че включваме слънчогледа тук. Да, обаче ние говорим именно за неговата разновидност, която служи като декоративно растение. Той, също като събратята си, обожава да е изложен на слънчева светлина, така че му осигурете пряк достъп до нея. С редовно поливане и достатъчно слънце, ще се наслаждавате на красивите му цветове от месец юни, чак до края на есента.

Импатиенс

Наричан още “циганче”, импатиенсът цъфти с ярки цветове, заобиколени от наситено зелени листенца. За разлика от някои от представителите на растителния свят по-горе, той предпочита да е на частична сянка. Като значителна част от предложенията ни досега обаче той също има нужда от доста голямо количество влага. Необходимо е, също така, да го засадите на почва с добър дренаж. Достига до 35 см височина и чудесно се съчетава с останалите цветя от списъка ни.

Кампанула

Кампанулата е растение, което расте до 20 см височина и дава наситен цвят на градината ви, който съчетава бялото с лилавото и синьото. Ще ви радва с цветовете си почти до есента. Необходимо е да се засее на място с директна слънчева светлина, макар че ще расте добре и на частична сянка. Отново, като доста от другарчетата си, кампанулата има нужда от много влага и от почва с добро дрениране.

Loading

Споделете тази статия с вашите приятели!