Какви ползи ни носи масажът?

ползи-масаж

Всички понякога се чувстваме смазани. Тялото ни боли, ставите ни скърцат, сухожилията ни са опънати и сковани. Имаме чувството, че всеки мускул е схванат. Особено тежко е положението след интензивно физическо натоварване, с което не сме свикнали все още. Трудно е да се справим сами с претоварването, със сковаността и схващанията, които идват от работата зад бюро, с тежестта и умората. Тук обаче на полза може да ни дойде масажът на тялото. Какви ползи ни носи той?

Ползите от масажа

На първо място, когато се масажира кожата, това има не просто ефект върху чувството ни за умора и напрежение. Масажът подобрява кръвообращението и обмяната на лимфата в лимфните съдове. Способства за нормална функция на периферната нервна система и носи повече енергия. Ако пък имате преумора, масажът със сигурност може да ви помогне да заспите.

При масажиране на определена част от тялото, в тази област се наблюдава повишена телесна температура. Тази по-висока топлина на тялото води до ускорени метаболитни процеси и ускорена функция на ензимите в областта.

Това масажиране на кожата способства също за по-добро очистване от мъртвите клетки, а по този начин функционирането на мастните жлези става по-оптимално. От стимулирането на кожните нервни рецептори пък се постига отговор от страна на нервната система.

Някои специални техники на масаж пък способстват и за здравето на костите и мускулите. Масажът подобрява еластичността на мускулите, отпуска ги и подпомага по-бързото възстановяване след интензивни физически натоварвания.

Изключително ценна полза идва от стимулирането на кръвообращението и лимфния дренаж. Това подпомага цялостното здраве на организма чрез доставяне на повече кислород и хранителни вещества на тъканите в областта, която се масажира.

При болезненост в определена област, масажирането ѝ може да помогне за сваляне на напрежението от нея. То може да облекчи болката и да отпусне скованите мускули и стави.

Допълнително, ако сте под стрес и психическо напрежение, то помнете, че масажът намалява производството на кортизол. Кортизолът е главният хормон на стреса. Именно той е отговорен за процесите, които протичат в тялото ни, когато сме напрегнати и стресирани. Намаляването му чрез масажиране може да способства да намалите нервната преумора и раздразнението.

Що се отнася до дейността му върху лимфната система, това също не бива да бъде пренебрегвано. Повишаването на потока лимфа в организма ни способства за по-добра активация на имунната система, за подобряване на имунитета и предпазване от вирусни заболявания. Естествено, масажът не е панацея за имунната система, но може да донесе известни ползи.

Лечебен масаж

При определени заболявания, в случаите на рехабилитация след някои видове травми и увреждания, както и при специфични проблеми с кости, мускули, стави и дори с кожата се прилага лечебен масаж. Той трябва да се извърши само от специалист с определените знания, умения и квалификации в областта. Това е специфичен вид масаж, който се фокусира върху определени елементи от тялото ни, за да допринесе за дадени физиологични и анатомични промени, които да способстват за подобряване на здравето (или външния ни вид).

Лечебният масаж се прилага в множество рехабилитационни центрове и други подобни заведения. В случай, че страдате от някакъв здравословен проблем и възнамерявате да се подложите на лечебен масаж, уверете се, че първо сте съгласували това с лекуващия ви лекар. За този тип масаж има показания и противопоказания, които трябва да се следват, за да се получи възможно най-добър ефект и да се минимизират рисковете, които се крият в някои заболявания.

Често при травми се комбинира рехабилитация чрез гимнастика и т.нар. нагревки, заедно с лечебен масаж. Това е част от процеса на възстановяване, който се извършва под контрола на специалисти в областта на ортопедията, травматологията, кинезиотерапията (физиотерапията) и спортната медицина. При наличие на травма, за която смятате, че би се повлияла от лечебен масаж, се консултирайте със специалист от някоя от горепосочените области.

Общо взето, има най-различни ползи от масажа, в зависимост как се извършва, върху кои части от тялото и с каква специфика. Лечебният масаж, масажът за красота и този за просто релаксиране и освобождаване от стреса силно се различават. Във всеки един от случаите обаче е важно да се доверяваме само на специалисти, за да получим възможно най-добър резултат.

Loading

Споделете тази статия с вашите приятели!