Каква маска за лице да изберем спрямо типа кожа

лице

Съществуват разнообразни маски за лице, които се отличават спрямо своето предназначение, спрямо типа си на действие и съставките си. Главната разлика между тях е върху каква кожа са създадени да се използват. Например, ако ползвате маска за суха кожа върху мазна такава, това ще доведе до неприятни резултати. Ако използвате пилинг върху раздразнена кожа, това може да я възпали допълнително. Затова нека видим каква маска за лице да изберем спрямо типа кожа.

За нормална кожа

Този тип маски са с изключително леки формули и не съдържат особено много специализирани съставки, тъй като при тях са необходими главно нежни натурални продукти. Обикновено за нормална кожа можете просто да изберете маска за лице, в която има естествени съставки, съчетани с етерични масла. Не е нужно да търсите някакъв специализиран продукт.

За нормална кожа избягвайте глина и овлажняващи продукти. Те биха довели до накланяне на баланса на кожата ви в някоя от крайностите – изсушаване или омазняване. Просто търсете балансиран продукт. Например, маските с мед са чудесно решение. Освен това можете да използвате маски с естествени масла. Едно такова е това от кокос, което върши страхотна работа за поддържане на здравето и красотата на нормална кожа.

За мазна кожа

При маските за лице за мазна кожа трябва да се търси продукт, който регулира процеса на отделяне на себум. Именно този себум е причината за омазняването на кожата и лъщенето на лицето. Допълнително е хубаво да има антибактериални съставки, тъй като при мазната кожа съществува риск от възпаление поради наличие на бактерии. За регулирането на себума можете да използвате маски с глина. За антибактериално действие пък се предлагат маски с разнообразни съставки, например бъз.

За мазна кожа много добре действат маските с хума. Те вършат работа при разнообразни кожни проблеми, свързани с прекомерно отделяне на себум. Маската с хума абсорбира този себум и така предотвратява запушването на порите. Благодарение на това се избягват пъпките и черните точки.

Друг вариант за мазна кожа със склонност към образуване на пъпки са пилинг маските. Те съдържат в себе си ензими, фини естествени частици и меки киселини. Благодарение на тях се постига деликатно премахване на излишния себум и на мъртвите кожни клетки, заедно с почистване на порите.

За суха кожа

Ако имате обаче суха кожа, търсете подхранващи продукти. Избягвайте избелващи съставки и тези от рода на глината (които изсушават кожата), за да не задълбочите проблема си. Подбирайте естествени съставки и нежни масла, които да се погрижат да вдъхнат свежест на лицето ви.

За суха кожа изключително полезни са крем маските. Те са по-плътни и съдържат богат състав от разнообразни хранителни вещества, предназначени за подхранване на кожата. Действат благоприятно за суха кожа и осигуряват необходимата хидратация и нужните за здравето ѝ вещества. Благодарение на консистенцията си се нанасят лесно, дори само с пръсти.

За чувствителна кожа

Чувствителната кожа изисква да се грижим доста специално за нея. Козметичните продукти трябва да се купуват с голямо внимание и изключителна грижа, за да не нанесат повече неприятности, отколкото ще донесат ползи. Подбирайте маски, които носят успокояващо действие. Търсете съставки, които намаляват и възпират възпалението. Някои чудесни съставки, това са ментата и алое вера. Друг вариант са маските с лайка.

Ако кожата ви е чувствителна, винаги проверявайте за каква цел се препоръчва дадена маска за лице. В случай, че тя е за какъвто и да е друг вид кожа, не я използвайте. Подбирайте единствено продукти, на които изрично е посочено, че са за чувствителна кожа, тъй като останалите биха могли да предизвикат допълнителни раздразнения и дискомфорт.

Маски против стареене

Множество продукти са налични днес и в категория анти-ейдж. Те служат за противовес на признаците на стареене на кожата. В тях почти винаги присъства ретинол, който е благоприятен за производството на колаген в кожата. Именно тази съставка подпомага свежестта и младежкия вид на лицето.

Loading

Споделете тази статия с вашите приятели!