Съвети за готвене на риба

риба

Рибата е изключително полезен хранителен продукт. При това е и изключително вкусна. Множество ястия с риба се приготвят всеки ден. Това включва добре познатите ни скумрия и шаран, но и доста други риби, включително пъстърва, сом и т.н. Като цяло, съветите за готвене на риба ни подсказват, че трябва да преценим вида готвене спрямо вида риба.

Общо взето, рибите се поделят спрямо форма и структура на плоски и обли. При облите забелязваме по-голям диаметър на тялото. Освен това при тях костите биват скрепени с перките. Този тип риби винаги имат малки костици в себе си. Най-подходящото готвене на обли риби е като ги нарежете на котлет или стек. От друга страна, има и плоски риби. При тях основната кост е плоска и централна, а от всяка страна има по една редица кости. Съответно, този тип риби много по-лесно могат да се нарежат на филе. За котлети обаче не са достатъчно широки.

Друг принцип, според който се определя как да готвим рибата, е колко мазнини съдържа тя. Някои риби са постни и ако пържите такава на висока температура, тя ще бъде изсушена. Съответно, когато я пържите трябва да сложите панировка. Ако пък я печете, трябва да я мариновате предварително и по време на печенето да поливате отвреме на време с мазнина. Най-подходящите методи за готвене на постна риба са да я печете в сос или да я задушите. От друга страна, при тлъстите риби нямате този проблем и тях можете да ги изпечете във фурна или на скара, а също да ги изпържите дори без панировка.

Важно е да обърнете внимание и на вкуса на рибата. Ако тя е с по-деликатен вкус (каквито са плоските), то трябва да избягвате прекомерните овкусявания и печенето на скара с дървени въглища. От друга страна пък тези риби, които имат по-силен аромат и по-плътно месо, са подходящи за готвене и с пикантни сосове, и на дървени въглища, и с допълнителни ароматни подправки.

Кои риби са постни и тлъсти?

Постни риби са:

 • Хек
 • Треска
 • Камбала
 • Скат
 • Калкан
 • Морски език
 • Морски костур

Средно тлъсти риби са:

 • Риба-меч
 • Кефал
 • Пъстърва

Тлъсти риби са:

 • Шаран
 • Херинга
 • Сьомга
 • Скумрия и др.

Варене на риба

Най-здравословен метод за приготвяне на риба, това е варенето. За да сварим рибата, можем да следваме някои ценни съвети, които да ни помогнат да се справим по-лесно и по-бързо. За целта слагаме във водата за варене сол и бульон. Оставяме водата да заври и чак след това слагаме рибата. Не варим на твърде висока степен, за да не пуска мехури. По този начин си осигуряваме свежест на крайната сварена риба. Накрая оставяме да се охлади преди изваждане.

Опушена риба

За тази цел взимаме дълбок съд, в който слагаме дървени стърготини така, че да покрият дъното. Върху съда поставяме фолио, за да го покрием изцяло. Отгоре поставяме решетка. Върху нея  нареждаме рибата, а накрая захлупваме с капак. Поставяме на много слаб огън, за да получим пушек, с който да опушим рибата.

Пържене на риба

Преди да започнем да пържим рибата, най-добре би било да я завием в напоим с лимонов сок и да я завием в хартия. После оставяме в хладилника да престои около 30 минути. След това слагаме в тиган с достатъчно мазнина, която най-добре да е от краве масло. За да не залепне, в мазнината сипваме малко сол.

Риба в микровълнова

Ако ще готвите рибното си ястие в микровълнова, по кожата на парченцата риба трябва да направим няколко разреза. За добро изпичане намажете с масло и я захлупете. Хубавият аспект на готвенето на риба в микровълнова е че се запазват ароматите. Освен това рибата не става суха, а си остава сочна. Трябва редовно да проверяваме дали е готова, като за целта използваме вилица. След изваждане от микровълнова, оставяме с похлупака още няколко минути. Накрая изваждаме ястието и сервираме с любимата си гарнитура.

Loading

Споделете тази статия с вашите приятели!