Да бъдем здрави през лятото – мисия успешна

лято

Настъпиха топлите дни, които предвещават идването на лятото. Само след дни астрономическото лято ще се появи на хоризонта и ще ни донесе обещание за почивка, плаж и море (или пък планина!). Но летните дни се характеризират с различни опасности за здравето на организма ни. Горещите слънчеви лъчи са с високи нива на УВ лъчение, което може да увреди кожата ни (добре познатото слънчево изгаряне). Жегата пък предизвиква различни странични ефекти. Същото важи за прекомерното потене, което може да доведе до обезводняване. Така че – как да бъдем здрави през лятото? Е, тази мисия ще бъде успешна, ако продължите да четете по-долу.

На първо място

Приемайте достатъчно течности. Горещината ни кара да се потим, а чрез потенето тялото ни губи вода. Така че трябва постоянно да я заменяме. Допълнително, заедно с водата се губят и соли. Затова е от значение да се снабдяваме и с малко повече от тях. Това може да се случи чрез добавяне на сол към храната или чрез чаша студен айрян.

Слънцезащита

Това също е елемент, който определено не бива да забравим. Слънцезащитата е от основно значение за здравето ни през лятото. Това включва носене на шапка, стоене на сянка, когато е възможно, и употреба на слънцезащитен крем с достатъчно висок фактор (особено на плажа или на планината). Допълнително, не забравяйте, че очите също страдат от УВ светлината, така че сложете и качествен чифт слънчеви очила.

Сутрешно спортуване

Ако тренировките ви не са строго ограничени до определен момент от деня, преместете ги сутрин и спортувайте, докато времето още е приятно топло. В следобедните часове става твърде горещо, като можете лесно да прегреете, да се обезводните и да се почувствате дискомфортно. Затова, при възможност, спортувайте сутрин.

Ограничаване на преработените храни

Тежките преработени храни не са най-подходящото решение за лятото. Знаем, че сочната пържола е изключително вкусен деликатес, но е хубаво да наблегнем и на по-леки храни. Особено домашно приготвени, по възможност. Не бива да забравяме достатъчната консумация на плодове и зеленчуци. В жегата е трудно да преработим тежките храни и те могат да доведат до дискомфорт в стомаха. Хубаво е да добавим салати, супички, крехко месо, морски храни. Важно е да се храним здравословно и да си набавяме достатъчно количество от всички необходими хранителни вещества. Ако спазвате някаква диета, помнете, че все пак трябва да се храните достатъчно, иначе недохранването (особено лятото) може да доведе до неприятни странични ефекти.

Подобряване на психичното здраве

Един елемент, който много от нас неглижират, е именно психичното здраве. То обаче е изключително важен аспект от цялостното здраве на нашия организъм. Прекомерният стрес, животът под постоянно напрежение, ежедневните проблеми и трудности водят до психологичен дискомфорт, който може да прерасне в заболяване. Тялото и умът ни са тясно свързани и проблемите в един от тези елементи засягат пряко и другия. Психичните проблеми, например хроничния стрес, могат да се проявят под формата на разнообразни телесни симптоми. Честите главоболия, умората, чувството за неудовлетвореност, повишената чувствителност и гневните изблици са само част от симптомите, които наблюдаваме, когато тялото и умът ни са изложени на прекомерен стрес.

За да бъдем здрави както през лятото, така и през всеки друг сезон, трябва да обърнем достатъчно внимание на психичното си здраве. Това може да се постигне чрез няколко аспекта. Един от тях е подходящото подбиране на време за почивка и възстановяване. Необходимо е да си осигурим достатъчно време за себе си, през което да извършваме нещата, които обичаме, за да се заредим с енергия и удовлетворение. Освен това е нужно да пренасочим нагласата си от песимизъм и недоволство към оптимизъм и целенасоченост.

Да, здравето ни през лятото зависи от редица елементи, които са взаимносвързани. Например, приемът на течности и подобряването на хранителния режим са пряко отговорни за по-добро физическо здраве. Същото е валидно и за спортуването, но то има и още един плюс – подобрява психичното ни здраве. Последното пък е в тесни взаимоотношения с чувството ни за самоудовлетвореност и с оптималното функциониране на системите и процесите в телата ни. Затова е препоръчително да осигурим всеки един от тези елементи в ежедневието си, за да сме сигурни, че ще се радваме на пълноценно здраве през лятото.

Loading

Споделете тази статия с вашите приятели!