Антиоксиданти – какво са те и как действат

Антиоксиданти

В днешно време силно се тиражира думата антиоксиданти. Може би се чудите защо е това и е възможно да ви е омръзнало да чувате за тях. Само че си струва да говорим за антиоксидантите, поради техните множество ползотворни свойства. Определено си заслужава да ги познавате в детайли и да разбирате механизма им на действие. Антиоксидантите са вещества, които са от огромно значение за здравето, силата и красотата ни.

Това, по същество, представляват специфични молекули, които действат срещу окислението. Окислението е процес на загуба на електрони от молекулите, при което се образуват по-положително заредени частици. Работата е там, че понякога при процесите на окисление се образуват свободни радикали.

Какво е свободен радикал? Е, това е частица, която притежава един несдвоен (самостоятелен) електрон в най-външния си слой. Поради наличието на този един електрон тя е силно реактивна и може да участва в разнообразие от процеси, голяма част от които – патологични. Свободните радикали са свързани с множество болестни процеси, които нарушават функциите на организма ни. Прекомерното им образуване се свързва с промени в телесните ни системи.

Свободните радикали влизат в неконтролируеми реакции с други химични съединения в тялото ни. Те влияят на процесите, които протичат в клетките, като включително могат да взаимодействат с ДНК и да променят структурата ѝ. Когато това се случи, следва възникване на т.нар. мутации – промени в последователността от нуклеотиди в ДНК веригата. Оттук идват редица проблеми и може да се достигне дори до заболявания. Оксидативният стрес е прекомерното образуване на свободни радикали в организма. Именно антиоксидантите са веществата, които влияят върху тези процеси и спомагат за контрол над оксидативните процеси в тялото. Антиоксидантите възпират верижния процес на окисление на молекулите и по този начин възпрепятстват уврежданията, които могат да възникнат като резултат от свободните радикали.

Антиоксидантите обаче прекъсват този процес и укрепват здравето на нашето тяло. Те противодействат на свободните радикали и по този начин ни защитават от болести.

Изключително важни са, тъй като навсякъде около нас (и вътре в нас) съществуват множество химични процеси, които водят до образуване на свободни радикали. В голяма част от случаите се касае за външно замърсяване от оксиди, тежки метали, различни токсини и други подобни. В други случаи се образуват като резултат от болестни процеси (вместо като причина за появата им). Оксидативният стрес нарушава функционирането на организма ни, води до патологични промени и, както често се чува, до промени във външния вид на кожата, косата и красотата ни.

При повишен прием на антиоксиданти обаче това може да бъде неутрализирано. Най-често приемът на антиоксиданти се свързва с консумацията на плодове и зеленчуци. Особено цитрусовите плодове съдържат голямо количество витамин С, който е ценен антиоксидант със силни свойства. Други антиоксиданти се приемат под формата на таблетки за допълнително снабдяване с тях. С цел запазване на младостта и красотата на кожата пък са налични различни козметични продукти, които се прилагат външно.

От хранителните продукти, освен цитрусите, множество зеленчуци съдържат голямо количество антиоксиданти. Това са червени чушки, например. Естествено, другите плодове също не остават по-назад, като например сливите, мангото и други подобни имат високи нива на антиоксиданти. Естествено, добре познати с такива действия са канелата и джинджифилът. Не забравяйте, че и чаша полезен вкусен чай също има антиоксидантни свойства.

Антиоксидантите обикновено се приемат заедно с храните. Главният начин да се снабдим с тях е да ядем здравословна и разнообразна храна. Разбира се, предимно антиоксиданти се съдържат в плодовете и зеленчуците. Много мощен представител на това семейство химични съединения е витамин С, който определено е основен участник в борбата ни с болестите и дискомфорта.

Друг елемент в грижата за тялото ни с помощта на антиоксиданти обаче идва по малко по-различен начин. Това е именно локалното им използване под формата на съставки на продукти за грижа за косата, кожата и ноктите. Например, редица продукти за здравето и красотата на кожата ни съдържат антиоксиданти, като витамин С. Те се използват както при кожни проблеми, така и просто когато искаме да си подарим по-красива визия.

Като цяло, можем да видим от множество проучвания, че приемът на достатъчно количество антиоксиданти чрез диетата е важна стъпка, която подпомага здравето на цялостния ни организъм. Изключително голямо е значението на правилния хранителен режим, за да поддържаме тялото си в пълноценна форма. Набавянето на достатъчно антиоксиданти чрез плодовете и зеленчуците е важна стъпка в търсенето ни на по-здравословен начин на живот.

Loading

Споделете тази статия с вашите приятели!