С какво трябва да бъдем наясно при смяна на гумите

гуми

Два пъти в годината на всеки шофьор му се налага да направи смяна на всички гуми. В тази статия ще обърнем внимание именно на този процес и всичко, което трябва да вземете под внимание когато сменяте както летните със зимни гуми, така и обратното.

Как се сменя гума

Независимо от сезона и дали имате летни или зимни гуми, смяната им се осъществява по един и същ начин, който сега ще разгледаме. Следвайте следните стъпки за безпроблемно сменяне на гуми:

  • Най-важния трик е да разхлабите леко болтовете, но без да ги развивате докрай.
  • Сложете крика на обособеното място, което се намира близо до гумата (всяка кола има специално обособено място именно за тази цел)
  • След като сте поставили крика на правилната позиция, повдигнете с 10-15 см автомобила, за да освободите мястото около гумата и джантата.
  • Развийте докрай болтовете (или гайките) и свалете гумата заедно с джантата. Ако не можете да я махнете и тя е залепнала, почукайте я, но леки почуквания в различни посоки. Не е задължително да правите това с всички джанти, а само с компрометираната.
  • Поставете новата гума и захванете джантата с болтове, като внимавате да не ги стягате прекалено силно. Затягането нека да бъде срещуположно, за да може  джантата да се намести равномерно към гумата.
  • Свалете автомобила с помощта на крика до долу и затегнете болтовете на джантата.

Изключително важен трик – след всяка смяна на гуми е важно да проверите баланса дали отговаря на този от производителите. Необходимо е да споменем също така, че комбинирането между гуми и джанти трябва да бъде правилно. Съобразете се с размера и оптималната за вашите джанти (височина, широчина и диаметър) и радиуса на въртене. Всички ние знаем колко са важни джантите, че и размера е важен, а че трябва да са лъкави е безспорен факт!

Как да съхраняваме гумите

Трикът тук е да осигурите определени условия при съхраняването на вашите гуми, така че да запазите в добро състояние за по-дълъг период своите летни или зимни гуми. По този начин ще удължите експлоатационния им живота и ще спестите пари, с които можете да си купите нов часовник или друго бижу. Желателно е да ги съхранявате на по-сенчесто и проветриво място с температура около 25°C. Трикът е да ги поставите във вертикално положение една до друга и в никакъв случай една върху друга.

Препоръчително е гумите ви да бъдат покрити с брезентово покривало и около тях да няма никакви източници на топлина, озон или смазочни материали. За да не се деформират от собствената си тежест и да запазят качествата си, завъртайте и четирите си гуми поне веднъж в месеца. За джантите ви също е добре да се погрижите като преди да ги приберете на подходящото място, те трябва задължително да бъдат почистени и обработени с необходимите препарати.

Loading

Споделете тази статия с вашите приятели!