Рак на стомаха: ето как да разпознаете най – важните симптоми

рак на стомаха

Тези сигнали могат да ви предупредят

Това е един от най – опасните видове рак: рак на стомаха. 

Симптомите на рак на стомаха обикновено остават незабелязани до края на заболяването, тъй като симптомите обикновено са незначителни в началото. Средно в Европа 1 до 2 на 100 мъже и 0,5 до 1 на 100 жени страдат от рак на стомаха. Малък шанс, но осъзнаването на симптомите все още е важно.

Ракът на стомаха често остава незабелязан

Ракът на стомаха е рядко заболяване и често първоначално се пренебрегва. Стомашните оплаквания са трудни за идентифициране, и могат да бъдат свързани с много различни неща. Когато някой посети лекар с неспецифични стомашни оплаквания, ракът на стомаха не е първото нещо, което му идва на ум. За щастие, болестта е лесна за лечение, особено когато е открита в ранен стадий.

Случаи на рак на стомаха в България

За щастие разпространението на рак на стомаха намалява от известно време. Случаите се различават при мъжете и жените. Заболяването се среща главно при мъже на възраст между 60 и 75 години. Повечето жени, които страдат от рак на стомаха, са на 75 или повече години.

Симптомите на рак на стомаха

На ранен етап това състояние причинява малко оплаквания, в зависимост от това къде се намира туморът в стомаха. Има обаче няколко симптома, които сочат към рак на стомаха.

  • Замаяност и умора
  • Анемия – поради продължителна загуба на кръв от стомаха
  • Черни изпражнения
  • Малко или никакъв апетит, и гадене към определени храни. Особено храни със силна миризма, като кафе или билки и подправки.
  • Чувство на ситост дълго време след хранене или усещане, че храната ви просто няма да се понижи.
  • Гадене
  • Повръщане, понякога с малки количества кръв.
  • Регургитация и киселини.
  • Болка в горната част на корема и/или близо до гръдната кост.
  • Внезапна загуба на тегло – без да променяте храненето си, или рутинните си упражнения.

Консултирайте се с Вашия лекар

Подозирате ли, че нещо не е наред, и разпознавате ли един или повече симптоми от горния списък? Не се притеснявайте, тъй като ракът на стомаха е рядко заболяване. Стомашните оплаквания често могат да имат много причини и обикновено са резултат от стрес. Ако оплакванията продължават няколко седмици, препоръчително е да посетите лекар. Забелязвате ли кръв в изпражненията или повръщате? Тогава също трябва незабавно да посетите лекар, тъй като това очевидно е предупредителен знак.

Четете още: 5 причини поради, които крушите са супер полезни

Loading

Споделете тази статия с вашите приятели!