Почистване на килими – как да изчистим своя килим

Почистване

Обикновено минаваме килима си с прахосмукачка поне няколко пъти седмично. Това премахва най-повърхностните косъмчета от косата ни, прах и дребни частички мръсотия. Само че е хубаво и отвреме навреме да ги перем, за да премахнем изцяло неприятните замърсявания и натрупалите се трошички и други подобни елементи. Затова днес ще видим как се почистват килимите.

Как да почистим килима си спрямо вида му?

Ако имате рошав килим с дълги косми, помнете, че това не означава непременно трудно почистване. Космите са от изкуствена материя и, за разлика от вълната, мръсотията не залепва по тях. Поради това тези килими се чистят отлично с прахосмукачка. Но когато решите да го изперете, използвайте специални препарати и омекотители. Също така се снабдете с качествена четка за килими. Не на последно място, помнете, че водата трябва да е не повече от 30 градуса.

Мокетените килими са с изкуствена материя и ниски власинки, което ги прави лесни за почистване с прахосмукачка. Ако обаче има допълнителни замърсявания или просто ви е време за пролетно почистване, изберете лекото изпиране с нормална на температура вода, специализирана четка за килими и обикновен препарат (за килими, естествено).

Вълнени килими… ужасът на всеки човек, захванал се с основно почистване. Те са значително по-трудни за поддържане. Трябва да сме доста внимателни, за да не увредим текстурата им. Изберете подходяща четка и специални препарати за килим от вълнена материя. Не използвайте гореща вода, навлажнявайте съвсем леко повърхността и използвайте подходящи препарати. Не сушете на директна слънчева светлина.

Релефните килими имат доста по-лесно почистване. Прахосмукачката, разбира се, винаги ще ни помогне. При редовно минаване с нея доста време няма да има нужда да перем килима. Когато обаче се наложи трябва да го почистим с леко навлажняване и хладка вода или такава до температура от 30 градуса. Тук можем да използваме съвсем обикновени перилни препарати и сапуни.

Допълнителни съвети

Не забравяйте – килимите трябва да се перат с препарати с естествено съдържание, по възможност. Ако има упорити замърсявания, можете да изберете естествени методи за премахването им – например, сода за мазни петна. За да премахнете лоша миризма чудесна работа ще ви свърши карбонатът, като той същевременно действа и като дезинфектант.

Избягвайте да сушите килимите си на директна слънчева светлина. Поставянето им на такава лесно може да доведе до избеляване на цветовете, което със сигурност няма да изглежда естетично при поставянето им обратно по местата им.

Какво да правим, ако по килима се появи петно?

Според професионалистите, при разливане или изцапване на килима, не бива да го търкаме. Причината за това е че по този начин всъщност разнасяме замърсяването, набивайки го по-надълбоко във влакънцата. Да, определено може да ни се стори най-добър първи избор, но това далеч не е така. Вместо това спрете за миг и пренебрегнете тази първоначална реакция.

След това вземете кухненска хартия. Друг вариант е суха чиста кърпа. След това попийте течността от килима с много лек натиск. При солидни петна от сосове, супи и други подобни, можем да използваме лъжица или шпатула, за да оберем замърсяването.

Накрая, когато сме премахнали най-обемната част от петното, е време да прибегнем към някой от методите за почистване на специфични петна. Ето някои от най-честите продукти, които решават проблемите със замърсявания по килимите:

  • Мокри кърпички – чудесни за малки петна
  • Амоняк – универсален продукт за почти всеки вид петно
  • Препарат за миене на съдове – върши работа за значително количество петна
  • Бял оцет – за зацапвания от сок и плодове
  • Газирана вода – решава проблемите с петна от вино и бира

Ако изберете да почиствате килима си с препарат за миене на съдове, уверете се, че слагате малко количество препарат и го смесвате с чаша топла вода. Така се постига разтвор, който дава добри свойства за почистване на разнообразни петна.

Loading

Споделете тази статия с вашите приятели!