Как да си направим кутийка за подарък сами?

кутийка

Понякога искаме подаръкът ни да бъде специален във всяко едно отношение. Това включва не само изключително внимателният му избор, но и подборът на кутийката. В доста ситуации желаем да подарим нещо, което е лично и специално. В такъв случай можем допълнително да си изработим кутийката за подаръка сами. Ето как.

Материал

Когато си правите кутийка за подарък сами, то трябва да обърнете специално внимание на материала, с който ще работите. Необходимо е той да е от най-високо качество. Важно е също да сте сигурни, че е издръжлив, а няма да се стигне до разпадане на кутийката. Не избирайте обикновен картон от канцеларските магазини. Вместо това търсете специален по вид картон с висока плътност и допълнително можете да подберете декоративни елементи от хартия за ръкоделие.

Допълнително, много красива изработка и висока функционалност може да се постигне чрез използването на дърво. С дървен материал можете да изработите включително и резбовани продукти.

За кръгла кутийка за подарък

За начало, използвайте дебел картон. Уверете се, че качеството му е възможно най-високо, за да не се окаже, че кутийката се е разпаднала преди да подарите подаръка. След като сте се снабдили с картон (може и в различен от обичайния цвят или пък да го боядисате по-късно), вече е време да вземете голямата ножица и да започнете да режете. Очертайте четири парчета – две по-големи, еднакви по размер, и две по-малки, също еднакви едно с друго по размер. Те, разбира се, трябва да са кръгли, тъй като това е формата на кутийката, която искаме да постигнем. Сега е време да отрежем още малко картон – кой не обича рязането! – като тук трябва да отрежете няколко ивици с малко по-голям размер от диаметъра на кръга, който искате да постигнете.

Вземете двата по-големи кръга. Залепете ги един към друг. Направете същото и с по-малките. Получените кръгове се облепят отстрани с изрязаните ивици. Накрая залепете към стените. Остава просто да декорирате по ваш избор. Това може да стане чрез боядисване в друг цвят, добавяне на допълнителни елементи от картон или гланцова хартия, а също и чрез поставяне на брокат, украшения и т.н.

За правоъгълна или квадратна кутийка за подарък

Отново ви трябва дебел картон. Най-добре е да е формат А4, но при необходимост може и да е по-голям. Просто се постарайте да не е по-малък, защото кутийката ще се получи твърде малка. Очертайте един срединен по-широк и по-висок правоъгълник. От двете му страни направете малки квадратчета, които да са еднакви по ширина едно с друго и да са със същата височина като правоъгълника. Постарайте се ивиците да са строго хоризонтални, а ъглите да са прави. Над и под правоъгълника очертайте други мънички правоъгълничета, пак еднакви по ширина с главния правоъгълник. В ъглите очертайте мънички правоъгълничета.

След като се уверите, че формите и линиите са добре очертани и кутийката ще се получи правилно, идва време отново за ножицата. Не режете фигурките обаче на отделни парчета. Вместо това, по линиите на двете странични повърхности направете четири разреза, които да продължават само до началото на срединните фигури. Не изрязвайте по цялата дължина. След тези четири разреза огънете парчетата и оформете кутийката. Накрая просто залепете. Остава ви само да декорирате по желание. Отново, тук също можете да ползвате разнообразни материали. Най-лесният вариант е да боядисате кутийката в красив и стилен цвят. Допълнително можете да налепите фигурки от гланцова хартия, да сложите цветни ивици по стените, да залепите брокат и други украшения. Съобразете украсата, разбира се, с човека, за когото приготвяте кутийката.

Какво ви трябва за украса?

Необходимите продукти за украса зависят от това какво всъщност искате да постигнете като краен резултат. Най-общо като нужни средства могат да се посочат:

  • Боя за картон
  • Гланцова хартия за изрязване на цветни ивици
  • Брокат
  • Фигурки за украсяване
  • Разноцветни панделки

Loading

Споделете тази статия с вашите приятели!