Как да учим по-лесно и да помним по-бързо?

учим

Ученето е предизвикателство, с което се занимаваме цял живот. Паметта ни също е аспект, който ни е нужен всеки ден, през цялото време. Затова би било страхотно да разполагаме с някои трикове и съвети по отношение именно на тези аспекти от ежедневието ни. Така че нека проверим как да учим по-лесно и да помним по-бързо с някои лесни методи.

Техниката на периодичното повторение

Тази техника се базира на това, че умът ни бързо забравя това, което сме научили или прочели току-що. С времето в него остава все по-малко и по-малко от информацията. Ако обаче през определен период от време се връщаме назад и преглеждаме отново това, което сме чели, запомняме доста по-бързо и за по-дълго време.

Ако искате бързо да запомните нещо, използвайте периодично повторение през:

  • Непосредствено след ученето
  • След 15-20 минути
  • След 6-8 минути
  • След 24 часа

Ако искате да запомните нещо за изключително дълго време, използвайте периодично повторение през:

  • След 20-30 минути
  • След 1 ден
  • След 2-3 седмици
  • След 2-3 месеца

Изграждане на връзки между наученото

Мозъкът ни не е чак толкова добър в запомнянето на нещата „просто ей така“. Колко ви е било трудно да запомните телефонния си номер, помните ли? Така че е важно да му дадем нещо, което ще му помогне. Това, в което мозъкът е добър, е да прави връзки и да ги складира в паметта. Затова се старайте да разбирате прочетеното, да правите връзки между него и това, което вече знаете, да изграждате нови асоциации между концепциите, които трябва да запомните.

Приоритизирайте

Колкото и да ни се иска, не можем да научим всяка дума, всеки факт, всяка концепция от учебника си. Затова е от значение да можем да приоритизираме и да отсяваме онова, което е важно, от останалото, което можем да пренебрегнем. Да, пак е хубаво да прочетете поне още веднъж и тази по-маловажна информация, защото тя може да ви помогне с разбирането. Но се постарайте наистина да вникнете именно в онези важни елементи, които са от най-голямо значение за сферата, в която учите в момента. Приоритизирайте и избирайте да обърнете повече внимание на онова, което ще ви е необходимо в практиката (и на изпита, разбира се).

Допълнително, опитайте да разполагате с по-нови учебници. Ученето от стари материали е доста рисковано начинание. Бъдете в крак с времето, в крак с учебния материал и в крак с новите методи за учене, за да си осигурите по-голям успех.

Учете противоположни елементи едновременно

Ако, например, учите едновременно испански и италиански език, тъй като те са твърде близки, ще ви е по-трудно да учите ефикасно. Вместо това, в един и същи ден се фокусирайте върху противоположни неща. Това означава, в съответствие с горния пример, да учите испански, заедно с руски или други подобни комбинации. Друг елемент в същата връзка е особено тясно свързан с ученето на езици. Когато се концентрирате върху научаване на чужд език, учете думите за противоположностите заедно. Например, когато учите как е “ден” на френски, научете в същото време и думата “нощ”.

Използвайте мнемоники и техники за запаметяване

Употребата на мнемоники и техники за запаметяване от типа на Мозъчен дворец определено подпомагат заучаването. Така свързвате нещата, които ще учите, с неща, до които умът ви има значително по-лесен и по-бърз достъп. Запаметяването ще стане доста по-бързо, ако го комбинирате с някоя от мисловните техники, които са се доказали като качествени с времето.

Качествен сън

Ако редовно недоспивате и стоите по цяла нощ над учебниците с надеждата да запомните този материал най-накрая, вероятно няма да получите особено добри резултати. По време на сън мозъкът ни изгражда нови невронни връзки, затвърждава старите и обработва информацията, която сме научили. Допълнително, той си отпочива от напрежението и зарежда с нови сили за следващия ден. Така че, когато искате да научите нещо ново (а и при всякакви други ситуации), задължително си осигурявайте качествен сън от около осем часа на вечер.

Loading

Споделете тази статия с вашите приятели!