На какво да обърнем внимание при закупуване на имот

имот

Купуването на имот, бил той къща, апартамент, или земя, е значителна стъпка. Той изисква голяма инвестиция и, съответно, трябва да се погрижим да внимаваме с избора. Хубаво е да сме бдителни и внимателни и да обръщаме внимание на някои определени неща. Ето кои са те.

Собственост

Уверете се, че човекът, който предлага имота, е пълноправен собственик на дадения имот и няма съсобственици. Трябва да проверите дали има някой друг с права върху имота, за да сте сигурни, че по-късно няма да възникнат проблеми. Иначе правото ви би могло да бъде оспорено и собствеността ви да ви бъде отнета. Проверете също дали има някакви ограничения върху имота, тъй като наличието им може да доведе до неприятности в бъдеще.

Предварителен договор

Ако сключите предварителен договор за закупуването на имот, знайте, че това не ви гарантира на 100%, че купувачът действително ще ви продаде имота. Той може да го продаде чрез нотариален акт на друго лице, което негово решение не бива ограничавано от предварителния договор и вие не можете да го оспорвате. Предварителният договор не ви предоставя права на собственост, а е междинна стъпка, през която преминават някои имотни сделки.

 Покупка “на зелено”

При покупка “на зелено” трябва изключително обстойно да проверите собствениците на земята, законността на строежа, разрешителното за строеж, фирмите, които отговарят както за строежа, така и за продажбата на имота. Обикновено при този тип закупуване на имот се рискува най-много. Проверете на кой етап е строежът, какви нормативни документи и разрешителни вече е получил и дали те ви дават право на собственост. Най-добре е да се консултирате с адвокат.

Тераса

Тънък момент при терасите е че те могат да принадлежат или към един определен имот, или да са тип “покривна тераса” – т.е. обща част. Всяка обща част в една жилищна сграда е собственост на всеки обитател от нея. Това означава, че ако терасата ви се води като покрив на сградата, останалите обитатели ще бъдат съсобственици.

Местоположение

Друг важен елемент при покупката на жилище е местоположението му. Проверете дали то ви устройва. Колко далеч са важните за ежедневието ви места? Колко време ще трябва да пътувате до работа? Има ли болници, детски градини и училища наблизо? Как е положението с магазините за хранителни стоки, офисите на куриерски фирми и други подобни сгради? Ако не обичате шума на града, може да искате жилище в по-отдалечен квартал. Ако обаче често ви се налага да ходите до центъра, да посещавате обществени сгради и т.н., то тогава ще ви е необходим имот по-близо до тях.

Етаж

Това не е най-важният елемент при закупуване на жилище. Все пак обаче е добре да помислите кои етажи биха били най-подходящи за вас. Особено ако в сградата няма асансьор, каквато често е ситуацията с малките жилищни блокове. Ако изберете четвърти етаж в четириетажно здание, то вероятно няма да има асансьор и ще трябва да изкачвате стълбите, а отделно – при проблем с покрива, това директно ще ви се отрази. В случай, че подберете първи етаж, уверете се, че входната врата на сградата се заключва и достъп до входа имат само упълномощени лица. Помнете, че ако живеете под друг апартамент, със сигурност ще ви се наложи поне отвреме на време да изтърпите малко по-високо ниво на шум.

Цена

Разбира се, вечният фактор. Няма как цената да не е елемент, с който да трябва да се съобразим. Преди да закупите кое да е жилище, проверете как върви пазара на имотите в даденото местоположение. Уверете се, че цената не е твърде висока. Но внимавайте и за прекалено ниски цени – те могат да са показател, че нещо с жилището не е наред. Помнете, че при покупка на имот не само цената на жилището е разход, който ще трябва да направите. Допълнително ще са необходими средства за ремонт и обзавеждане. Така че определено преценете бюджета си, за да решите каква сума сте готови да похарчите.

Loading

Споделете тази статия с вашите приятели!