Трикове за варене на яйца

варене-на-яйца

Понякога се оказва, че варенето на яйца далеч не е толкова лесна задача, колкото изглежда на пръв поглед. Това изключително добре си проличава, когато варим яйца за Великден. Но и във всяка друга ситуация, когато ни се хапват варени яйца, е хубаво да знаем някои трикове, които ще ни помогнат да избегнем неприятното напукване на черупките.

Температура на яйцата

На първо място, яйцата трябва да са на стайна температура преди варенето. Ако ги извадите от хладилника и директно ги сложите във водата, то определено ще се озовете с доста напукани яйца (ако не и всички). Затова първо ги оставете да престоят известно време на стайна температура, преди да ги поставите на котлона.

Кога трябва да сложим яйцата във водата

Това също е елемент, който е от значение при варене на яйца. Обикновено слагаме яйцата във водата в момент, в който сме виждали родителите си да го правят преди време. Доста хора подбират да поставят яйцата чак когато водата заври. В повечето източници обаче се препоръчва да сложите яйцата още докато водата е студена, вместо да изчаквате завирането ѝ.

Допълнителни съвети

Когато варите яйца, чудесен малък трик е да поставите и чаена лъжичка сол във водата. Това ще помогне да не се напукат. Помнете обаче, че солта се слага в студената още вода. Когато пък варите яйца за боядисване (макар Великден да е доста далеч), то можете да се възползвате от следния трик. Сложете една супена лъжица оцет и боята доста по-лесно ще хване върху черупките.

Поставяйте яйцата само в един ред по дъното на тенджерата и сипете достатъчно вода, че да е на един пръст над яйцата.

Подбирайте яйца, които не са твърде пресни, защото ще се окаже, че половината от белтъка залепва по черупката при беленето им. Тридневни яйца са най-подходящи за варене.

При сваляне на тенджерата от котлона, поставете я под течаща вода и оставете така приблизително минутка, за да се охладят яйцата.

Времетраене на варенето

Колко дълго ще оставите яйцата на котлона след завиране зависи от това колко твърдосварени ги искате. Съвсем течна консистенция на жълтъка (при твърд белтък) се постига за около пет минути. Шест минути ви дават рохкава консистенция на жълтъка с леко втвърдени краища. Ако обаче желаете твърдо сварени яйца, то тогава ги оставете да врат за осем минути.

Накрая, как да ги обелим по-лесно?

На първо място, най-добър резултат бихте  постигнали, ако от самото начало сте варили яйцата във вода, в която е добавена сол. След като сте оставили за време, съобразено с това колко рохки или твърди искате яйцата си, свалете ги от котлона. Изсипете горещата вода, използвайки цедка, за да не паднат яйцата. Залейте със студена вода яйцата, докато са още в съда. Така, от една страна, спирате процеса на варене, който проодължава докато яйцата са врели, а от друга – ще изстинат по-бързо.

Взимайте яйцата едно по едно и лекичко ги почуквайте по масата. Но прилагайте съвсем лек натиск, достатъчен само черупката да се напука, а не да се пръсне изцяло. Повтаряйте процеса, докато не сте напукали черупката от всяка страна. Накрая вземете яйцето и го потъркайте в дланите си, търкаляйки го нежно с лек натиск. По този начин се осигурява отделяне на черупката, без по нея да остава половината белтък. Отделянето ѝ се постига с леко плавно единично движение.

Друг вариант е да вземете малка лъжичка, да отделите част от черупката на яйцето, а после да промушите лъжичката между черупката и белтъка. С нежни, леки, кръгообразни движения започнете да прокарвате лъжичката по обиколката на яйцето, докато не се отдели изцяло. Не прилагайте силен натиск и не бързайте прекалено. Използвайте въртеливи или спиралообразни движения с плавни завъртания. Благодарение на този трик черупката може да се отдели лесно и бързо, без да губите голяма част от белтъка по нея.

Loading

Споделете тази статия с вашите приятели!