6 трика да предпазите бананите от разваляне

банани

Ето как да избегнете кафяви банани

Един ден те изглеждат изцяло зелени, а в следващия момент изведнъж се сдобиеш с куп узрели кафяви банани. Споделяме шест съвета, за да запазите жълтите плодове свежи!

  1. Окачете бананите

Бананите ще започнат да зреят от момента, в който бъдат набрани от дървото. Веднага след като бъдат откъснати, стъблото ще започне да отделя газ етилен. Зреенето обаче се забавя, когато окачите плода. Освен това ще предотвратите натъртването на бананите върху мивката, или купата с плодове. Разбира се, можете да направите своя собствена конструкция, за да ги закачите, но за щастие се предлагат и специални „закачалки за банани“.

2. Купете зелени банани

Ако сме в супермаркета и се опитваме да избираме между зелени и жълти банани, често ще избираме последния вариант. Те просто изглеждат най – вкусни! Все пак е по – добре да изберете зеления вариант. По този начин те ще бъдат добри за ядене, след като узреят малко по – късно. Или направете вкусно лакомство от тях, когато са презрели!

3. Увийте стъблото със стреч фолио

Помните ли етилена? Газът, който отделя стъблото? Има начин да предотвратите това да ускори процеса на узряване! Просто увивате стъблото в кухненско стреч фолио. Най – добре е да направите това за всеки отделен банан.

4. Поставете всеки узрял банан в хладилника

Какво? Банани в хладилника? Вероятно не сте го виждали досега, нито сте решили, че там трябва да съхранявате вкусните жълти плодове. Но е вярно: съхраняването на зрели, жълти банани в хладилник може да удължи живота на плодовете. Не е добра идея обаче да правите това със зелените банани.

5. Замразете бананите си

Друг начин да запазите бананите си по – дълго време, е като ги замразите! Нашият съвет е да го направите, когато узреят. Всъщност не слагайте плода с обелката – обелете го! Можете също така предварително да нарежете банана. Това ще ви улесни, ако искате да използвате замразените плодове в рецепта, в по – късен момент!

6. Купете кутия за банани

Без съмнение сте били в тази ситуация: вземете банан със себе си на работа, но докато пристигнете на работното си място, той вече е кафяв и сплескан в чантата ви. Тук идва кутията за банан: твърд калъф за вашия банан, който го предпазва от натъртвания в чантата.

Четете още:

Loading

Споделете тази статия с вашите приятели!