6 причини защо винаги да имате мед вкъщи

мед

Презапасяването не е най-удачният вариант да разполагате с винаги свежи и пресни продукти у дома. Но има храни, които по нашите географски ширини сме свикнали винаги да държим налични вкъщи. Медът, например, е част от всички онези любими продукти за цялото семейство, които крием някъде в долапа или в шкафа с вкусотии. И с право! Медът е истинско богатство не само за нашата трапеза, но и за здравето ни, а дори и за естествената ни красота. Ако нямате навика да разполагате с него вкъщи, останете с нас. Ще ви дадем точно шест причини защо да имаме винаги мед вкъщи.

Мед при първи признаци на настинка или грип

От древни времена знахарите и лечителите са използвали пчелни продукти срещу различен тип вируси и респираторни заболявания и симптоми. Медът всъщност има не само антибактериално, но и подобно на антибиотиците свойство. То възпира разпространението на вирусните клетки в тялото, а едновременно с това облекчава първите симптоми при настинка или грип. С мед успокояваме възпаленото гърло, редуцираме кашлицата и дори възпираме тежката хрема. В много научни статии се споменава, че този хранителен продукт има и общо укрепващо действие за тялото, защото повишава активността на имунните Т-клетки.

Мед – базов продукт за домашната ни рутина за красота

Не е нужно да ходите до магазина или да поръчвате онлайн продукти за лице, коса и устни, ако са на привършване. С мед можете да замените много серуми, балсами и маски. Той е отличен продукт за ексфолиране и почистване на лицето, като има изключително благоприятно действие върху кожата – изглажда, възстановява, премахва зачервяванията и избистря тена. Същевременно, немалко маски за коса също използват ргенериращия ефект на меда. Чудесен начин да подобрите състоянието на структурата на косъма, като постоите 20 минути със смес от мед и зехтин в равни части. Последно, но не по важност, мед можете да използвате и в случай на напукани и дехидратирани устни.

Медът е отличен заместител на захарта

Всъщност, дори не е необходимо да чакате да ви свърши захарта, за да я замените с мед. Смята се, че той е от добрите и полезни подсладители. От друга страна, от години наред се твърди, че захарта е белият убиец за човешкото здраве. Защо не започнете да подслаждате кафето, чая, млякото на детето, а дори и рецептите си с мед? Това е много по-добър и здравословен начин, отколкото да използвате бяла захар.

Мед вместо пробиотик?

Освен всички останали благоприятни свойства на меда за нашето здраве, дух и тяло, през последните години се появиха и не малко проучвания, в които се твърди, че той има и пробиотични свойства. Пробиотиците са изключително важни за поддържането на функциониращ стомашно-чревен тракт, но освен това действат и по посока подсилване на имунитета. Освен това, повече от необходимо е да ги използваме, докато приемаме антибиотици, за да запазим нивото на добрите бактерии в тялото. Ако нямате под ръка пробиотик, а сте започнали антибиотична терапия, заложете на натурален мед. Ефектът няма да е същият, а дори още по-добър!

Мед за отслабване?

Според няколко изследвания медът е един от най-добрите хранителни продукти за диетата, целяща поддържане на тегло или сваляне на излишните килограми. Причината е, че той съдържа огромен набор от полезни вещества, които подобряват метаболизма и насърчават правилното усвояване на витамините и минералите. Нещо повече – при хранителен режим с намален калориен дефицит, често страдаме от внезапен глад между храненията. Една лъжичка мед ще утоли тази жажда за храна. Същото важи и когато ви се похапва нещо сладичко, а знаете, че не ви се полага.

Медът е истински дар от природата. Да разполагате с него у дома ще ви помогне както да сте здрави, така и да сте красиви, а и винаги да се чувствате добре!

Loading

Споделете тази статия с вашите приятели!