40 здравни мита, които жените трябва да знаят

жени

Лекарите споделят кое е вярно и кое е погрешно. Някои здравни съвети са полезни, но други са лишени от всякаква лигика. Но тъй като чувате тези неща многократно, може да е трудно да разберете кое е реално и кое не. Ето някои от най-големите здравни митове – плюс: защо са неправилни.

Сутиените причиняват рак

Това се разпространява от известно време, но изобщо нищо не е вярно. Няма биологична причина, поради която те биха били свързани. Всеки наблюдаван симптом вероятно се дължи на други фактори.

Някои храни ви помагат да забременеете

Ако имате проблеми със зачеването, съвсем естествено е да искате да направите всичко възможно, за да заченете, дори да ядете определени храни. Но яденето на неща като годжи бери няма да ви помогне да забременеете. Въпреки това, диета с високо съдържание на растителни храни (която се препоръчва за цялостно добро здраве) може да помогне, според проучвания – особено соеви продукти.

Сокът от червена боровинка лекува инфекции на пикочните пътища

Не. Сокът от червена боровинка и инфекциите на пикочните пътища са комбинирани от незапомнени времена. Продуктите от червена боровинка не са ефективни при лечение на инфекция на пикочните пътищс, ако вече имате такъв проблем. Докато някои изследвания показват, че сок от червена боровинка, екстракт от червена боровинка или хапчета от червена боровинка могат да помогнат за предотвратяване на инфекции на пикочните пътища, няма достатъчно доказателства за това.

Всъщност нямате нужда от HPV ваксината

Не е вярно. Човешкият папиломен вирус (HPV) е най-честата полово предавана инфекция и е жизненоважно да се ваксинирате срещу определени негови щамове.

Проучванията показват, че ваксината срещу HPV значително помага за намаляване на риска от вирусни щамове на HPV, които могат да доведат до рак.

Не можете да забременеете, ако кърмите

Ако кърмите, е по-малко вероятно да забременеете – но все пак е възможно. Способността ви да овулираш може да се върне дори докато кърмите. Това важи и ако все още не сте имали менструация.

Ваксината срещу грип не работи

Не е вярно. Ефективността на грипната ваксина варира от година на година, но средно, според науката, грипната ваксина предпазва около 60 процента от грип. Ако все пак се разболеете от грип въпреки ваксината, грипът, с който сте заразени, ще бъде по-малко тежък и по-малко вероятно ще доведе до хоспитализация, пневмония и смърт.

Полово предаваните болести винаги имат симптоми

Много ППБ всъщност протичат безсимптомно. Хората може дори да не осъзнават, че ги имат. Ето защо тестването за полово предавани болести е много важно.

Само през зимата има грипен сезон

Много случаи на грип се случват през зимата, но грипният сезон обикновено започва през октомври и може да продължи до май. Освен това технически можете да се разболеете от грип по всяко време на годината. Може да е по-малко вероятно в средата на лятото, но все пак може да се случи.

Опасно е да спортувате по време на бременност

Преди се е смятало, че бременните трябва да са спокойни, без натоварвания. Но Американският колеж по акушерство и гинеколози (ACOG) сега насърчава жените да правят 30 минути или повече умерени упражнения на ден по време на бременност. Единственото предупреждение: Избягвайте високорискови упражнения, които могат да причинят падане и слушайте тялото си.

Трябва да измиете ръцете си с топла вода

„Ефектът има повече действието на сапун и триене, отколкото температурата на водата“, казват специалисти. „Не искате да изгаряте ръцете си, опитвайки се да ги почистите.“

Само мъжете трябва да се тревожат за сърдечно-съдови заболявания

Сърдечните заболявания със сигурност не са само мъжки проблем. Това е причина номер едно за смърт при мъжете и жените – повече от всички видове рак взети заедно.

Някои хора просто никога не се разболяват

Разбира се, някои хора изглежда имат свръхчовешка способност да избягват болести, когато нещата циркулират, но всеки се разболява от време на време. Хората не са имунизирани срещу инфекции. Това може да бъде опасно, ако човек избягва ваксини или прости мерки за превенция на заболявания, защото не смята, че може да се разболее.

Бременните жени не трябва бъдат ваксинирани срещу грип

Обратното е вярно. Ваксината е единственият начин да защитите развиващия се плод от грип. Бременните жени са много по-склонни да получат сериозни условнения при грип, и да умрат от грип. Поради това се препоръчва бременните жени да бъдат ваксинирани срещу грип от 22-та седмица от бременността. Ваксината срещу грип може безопасно да се прилага по време на бременност.

Младите хора не получават сърдечни удари

Докато възрастните хора са по-склонни да получат сърдечен удар, по-младите хора също могат да получат сърдечен удар. Всъщност сърдечните пристъпи стават все по-чести при по-младите хора (особено жените).

Влизането и излизането от климатика може да ви разболее

Ако започнете да подсмърчате, когато излизате навън отвътре, това вероятно се дължи на летни алергии. Хората, които имат алергии – дори с лека чувствителност – могат да изпитат проблеми, когато преминат от чист въздух на закрито към среда, пълна с дразнители на майката природа навън.

Усещате го, когато имате високо кръвно налягане

Има причина високото кръвно налягане (наричано още хипертония) да се нарича „тих убиец“ – вие не го усещате. В редки случаи силно повишеното кръвно налягане може да причини симптоми като главоболие, промени в зрението, болка в гърдите и затруднено дишане. Но в повечето случаи няма начин да разберете, че кръвното ви налягане е високо, освен ако не го проверите.

Чехлите са страхотни за краката ви

Не, те дори могат да бъдат вредни, ако ги носите през цялото време. Повечето джапанки не осигуряват адекватна опора на свода, омекотяване или поемане на удара. Редовното им носене може да доведе до прищипване на нерви, болка в петата и разтягане на свода.

Трябва да пиете 8 чаши вода на ден

Догмата за 8 чаши съществува завинаги, но е подвеждаща. Пиенето на достатъчно вода не е само за пиене на чаши, а включва цялата вода в храната и напитките.

Нуждите от вода са доста индивидуални, но обикновено се препоръчва на жените да пият около 11,5 чаши течности на ден, включително вода, други напитки и храна.

Сърдечните удари причиняват само болка в гърдите

Болката в гърдите е често срещан симптом за сърдечен удар, но не е единственият. Има много други симптоми, които могат да ви измамят. Недостиг на въздух, болка в челюстта или лявата ръка, виене на свят, силна умора, гадене, повръщане и изпотяване без причина могат да бъдат признаци, че получавате сърдечен удар.

Не можете да забременеете по време на менструацията

Не е невъзможно. Някои жени с по-кратки менструални интервали (като 21 дни между всеки период) може да овулират на 7 или 8 ден. Те са склонни да забременеят в края на дълъг цикъл“, казва експерт по женско здраве.

Не е нужно да се тревожите за холестерола, когато сте още млади

Не, дори когато сте още млади, трябва да следите холестерола си. Всеки трябва да проверява холестерола си от 20-годишна възраст.

Ако имате сърбеж и течение, имате гъбична инфекция

Повечето жени смятат, че сърбежът и секрецията са резултат от гъбична инфекция и го лекуват с лекарства. Но те могат да бъдат симптоми на много други вагинални проблеми. За съжаление, тези видове лекарства могат да влошат симптомите и да забавят правилната диагноза и лечение. Вагиналните специалисти могат и трябва да потвърдят кой организъм причинява вашите разрушителни симптоми, така че да може да бъде предписано най-доброто лечение.

Ще се разболеете, ако излезете с мокра коса

Чували сте го от майка си милион пъти, но излизането от вкъщи с мокра коса няма да те разболее. Единственият начин да хванете настинка или грип е да влезете в контакт с вирусите, които ги причиняват.

Имате нужда от 8 часа сън на нощ

Специалисти препоръчват възрастните да спят от 7 до 9 часа всяка нощ, за да функционират оптимално. Но всеки е различен: някои се нуждаят само от 5 или 6 часа на нощ, докато други смятат, че им трябват 9 часа.

Трябва да се детоксикирате

Вашето тяло вече има вграден детоксикатор: вашия черен дроб. Продукти като шейкове и сокове, продавани за „детоксикация“, са глупости. Най-доброто нещо, което можете да направите за „детоксикация“, е да оставите тялото да прави това, за което е създадено, и да не ви пречи да ядете, пиете, пушите или ядете твърде много червено месо, рафинирани зърнени храни, добавена захар и наситени мазнини.

Въглехидратите са лоши

Не. Хората са всеядни, така че въпреки, че има повече от един начин да задоволите хранителните си нужди, добре е да знаете, че някои от най-здравословните диети, като средиземноморската диета, всъщност са с високо съдържание на въглехидрати под формата на пълноценни храни. зърнени храни, плодове и зеленчуци. Номерът е да приемате правилния вид, като пълнозърнести храни или сложни въглехидрати.

Антибактериалните сапуни и дезинфектантите са от решаващо значение

Тези агенти всъщност не са по-добри от „обикновения“ сапун. Проучване в Journal of Antimicrobial Chemotherapy използва обикновени и антибактериални сапуни срещу 20 щама бактерии и не открива значителна разлика между агентите.

Слаб = здрав

Това твърдение се циркулира от известно време, но за щастие по-малко хора вярват в наши дни. Ние наистина имаме много малък контрол върху размера и формата на телата си и тези неща не определят здравето ни. Изследвания показват, че хората с наднормено тегло, които са активни, са по-здрави и живеят по-дълго от по-слабите хора, които не спортуват.

Вегетарианците и веганите се нуждаят от повече протеини

Няма доказателства, че имате нужда от месо, за да оцелеете. Добре балансираната диета на растителна основа с разнообразие от растителни храни е здравословна и подхранваща за тялото. Тя може да достави всички необходими аминокиселини, когато калорийните нужди на индивида са задоволени. Просто е важно веганите и вегетарианците да имат добри източници на протеини като боб, леща, нахут и сушен грах.

Захарта в плодовете е вредна за вас

Плодовете естествено съдържат фибри, които помагат да се забави усвояването от тялото на естествените им захари. Насоките за хранене от 2015 г. изрично призовават за ограничаване на добавените захари, вида на подсладителите, намиращи се в бисквитки, сладкиши, бонбони и сладки напитки, до 10% от дневните ви калории или по-малко. Тази препоръка не се отнася за естествено сладки храни, които са източник на важни витамини и минерали.

Соята е пълна с женски хормони

Това, което искам хората да знаят, е, че има огромна разлика между естрогена (хормонът в тялото ви) и фитоестрогена (много по-слабият вид, открит в соята). „Ако погледнем литературата, няма значителен ефект върху човешкото здраве, когато се консумира соя. Всъщност яденето на две до три порции соя на ден може да има защитен ефект.

Трябва да намалите въглехидратите, за да отслабнете

Става дума повече за порциите. Не се страхувайте да ядете храни, богати на въглехидрати, но се опитайте да поддържате контрол на порциите.

Диетите на знаменитостите винаги ще ви помогнат да отслабнете

Знаменитостите обичат да говорят за любимите си диетични планове, но това не означава, че трябва да ги опитате. Като за начало, те може да не ви разкажат цялата история. Нямате представа дали рекламираната диета всъщност е това, което знаменитостта консумира. Дори когато казват истината, знаменитостите не са експерти по диети.

Трябва да живеете с обилна менструация

Въпреки че може да сте генетично предразположени да имате тежки периоди, това не означава, че трябва да се научите да се справяте с това. Дори майка ви или роднини да го имат, обилните менструации могат да бъдат знак, че нещо не е наред. Това може да бъде лекувано. Така че, посетете Вашия лекар.

Трябва да смените захарта с мед или кленов сироп

Изглежда по-здравословно да замените бялата захар с мед, агаве или кленов сироп, но…. Може да получите малко антиоксидант от меда или кленовия сироп, но иначе тялото ви усвоява тези и други захари по подобен начин.

Трябва да се върнете към старото си аз скоро след раждането

Необходими са поне 6 седмици, докато матката ви се свие до първоначалния си размер. След това може да отнеме известно време, преди да се върнете към размера си преди бременността и всеки е различен. Някои жени губят тегло бързо, докато на други им отнема месеци или дори година, за да ги свалят. Тук няма правилно или грешно.

Храните с много мазнини са вредни за вас

Изследванията казват друго. Диета с по-малко калории и здравословни мазнини може да помогне на хората да загубят повече тегло от подобна диета с ниско съдържание на мазнини, според проучване. Мазнините ви помагат да се наслаждавате повече на храната си и ви карат да се чувствате сити по-дълго – два фактора, които са важни за загубата на тегло, които можете да поддържате.

Изплакването на дебелото черво е добро за вас

Трябва да изплаквате (клизм) дебело черво само ако Вашият лекар Ви го предпише. Не само, че няма доказателства, че дебелото черво действа по-добре, но това може да причини странични ефекти, като спазми, подуване на корема, диария, гадене и повръщане.

Вашият цикъл трябва да продължи 28 дни

Средният менструален цикъл е 28 дни, но може да варира от 21 до 35 дни. Ако вашият е постоянно по-кратък или по-дълъг от 28 дни, това не означава, че нещо не е наред с вас. Вероятно цикълът ти е точно такъв.

Смесването на въглехидрати и протеини разрушава стомаха

Митът, че смесването на различни храни е лошо за стомаха, съществува от векове. Идеята е, че трябва да ядете протеинови храни като яйца на едно хранене и въглехидратни храни като препечен хляб на следващо хранене, но никога заедно. Този ​​мит няма научен смисъл, защото след като храната достигне стомаха ви, стомашната ви киселина започва да разгражда всички видове храна. Всъщност смесването на въглехидрати, протеини и мазнини е полезно в едно и също хранене, или лека закуска, защото тогава получавате широк спектър от хранителни вещества, избягвате пикове на инсулина, а протеините и мазнините помагат за ситост.

Loading

Споделете тази статия с вашите приятели!