Засилване на метаболизма с тези 5 храни – факт или мит?

метаболизма

Някои храни са известни със своите свойства за засилване на метаболизма. Те са популярни сред много хора, защото те не искат нищо повече от естествения им двигател да работи малко по-бързо, така че да полагат по-малко усилия, за да поддържат теглото си (яжте и пийте повече, спортувайте по-малко и все пак поддържайте фантастична фигура).

Честно казано, кой не би искал това? Но нека да разгледаме по-подробно пет храни, за които се твърди, че засилват метаболизма ви.

Факт или измислица: Тези храни засилват ли метаболизма ви?

Зелен чай

Зеленият чай има някои ползи за здравето – той е с високо съдържание на антиоксиданти, които помагат за намаляване на възпалението. Някои проучвания показват връзка между консумацията на зелен чай и понижения холестерол. Докато зеленият чай също е свързан с повишена термогенеза, предизвикана от диета (топлина, произведена в резултат на консумация на продукт), количествата, консумирани в проучвания, далеч надхвърлят това, което можем да консумираме за един ден. Ето защо е малко вероятно няколко чаши зелен чай на ден да засилят метаболизма ви достатъчно, за да видите някакъв ефект.

Кафе / кофеин

Доказано е, че кофеинът има краткосрочни благоприятни ефекти върху метаболизма на глюкозата – по същество помага за забавяне на освобождаването на глюкоза в кръвта. Въпреки че ставате резистентни към ефектите на кофеина след по-дълъг период от време. Прекомерната консумация на кофеин от своя страна може да стимулира излишния кортизол (хормонът на стреса). Също така е важно да се отбележи, че кофеинът може да има неблагоприятни ефекти върху хора, които вече изпитват стрес / тревожност.

Ако се наслаждавате на сутрешната си напитка, определено продължете да я пиете, но ако не харесвате кофеин, не бихме го препоръчали, като ускорител на метаболизма.

Пикантни храни

Изследванията показват, че може да има незначителен ефект върху метаболизма ви, не достатъчно голям, за да видите реален ефект. Също така е важно да запомните, че проучванията използват много по-големи дози, отколкото бихте яли обикновено. Килограм чушки, някой да пробва?

Храни с високо съдържание на протеини

Необходима е повече енергия за разграждането на протеини, отколкото на въглехидрати и мазнини, но това не означава непременно, че яденето на повече богати на протеини храни ще ви накара да отслабнете. Тъй като сте пълни с протеини по-дълго от въглехидратите и мазнините, обикновено консумирате по-малко, но е твърде късогледо да заключим, че протеините засилват метаболизма или метаболизма ви.

Джинджифил

Изследванията върху джинджифила са много противоречиви, някои проучвания показват, че може да има ефект върху метаболизма ви, докато други не показват никакви ползи. Дозировката, периодът, през който се консумира джинджифил, и изследванията върху животни и хора допринасят за противоречивите резултати.

Тъй като засега са необходими повече изследвания, бихме препоръчали джинджифила заради неговите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, но не мовем да потвърдим, че върши чудеса за повишаване на метаболизма ви.

И така, може ли храната да засили вашия метаболизъм?

Като цяло няма храни, които да ви накарат да отслабнете чрез засилване на метаболизма. Вашият метаболизъм процъфтява от здравословна диета и балансиран начин на живот. Да поставите теглото си в ръцете на конкретен продукт е твърде неуместно.

Loading

Споделете тази статия с вашите приятели!